Društvo

Originalni snimak! RADIO NIŠ: Toma Santrač i crtice iz istorije grada

Povodom svetskog dana radija, učinili smo jedan ustupak i naš portal nakratko pretvorili u RADIO NIŠ.

Iz arhive legendarnog niškog novinara Tome Santrača, posudili smo delić emisije o istoriji Niša. Ova emisija emitovala se osamdesetih godina prošlog veka.

ISTORIJAT

Studio Radio Niša bio je jedan od simbola Grada. Nažalost, posle 60 godina postojanja, radio je ugašen marta, 2010. godine. Radio Niš se nekada nalazio u kući Popića. Ova kuća u ulici Lole Ribara, imala je, možemo reći, nekoliko života i još živi. Prvo onaj kad je sagradila i u njoj živela jedna od najbogatijih i najuglednijih porodica krajem 19. veka, porodića Popić. Potom kada je u par navrata u njoj bio smešten kralj Srbije, Petar prvi Karađorđević.  U zgradi je bio i smešten štab prve Bugarske armije, Zavod za izradu zavoja, internat za nezbrinutu decu, da bi 1950. godine u nju bio smešten Radio Niš.

Pre nego što se uselio u ovo zdanje, Radio Niš je počeo da emituje svoj program u tadašnjoj kafani “Njujork”. 1950. godine osnovna prava preuzima Vlada Republike Srbije i od tada, pa do dan danas, studio Radio Niša nalazi na toj lokaciji.

Ono što je zanimljivo da kroz svoj bogat radni vek radija,  jedan od urednika bila je i Branka Lukić, inače potomak porodice Popić. Zgrada kao značajan istorijski, kulturni i arhitektonski objekat stavljena je pod zaštitu države 1983. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ako radis reportazu, kolumnu i imas izvrsnu ideju da ozivis secanje na jedan od simbola ovog Nisa, kada je bio kosmopilitski grad, moras reci, sta je i ko je ugasio Radio Nis! Bio je to drug Tijanic, sa nesuvislim obrazlozenjem! Tek, toliko, da se zna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com