Ekonomija

Odobrena podsticajna sredstva za investitore u Nišu

Na sednici Saveta za ekonomski razvoj Vlade Srbije doneta je odluka o dodeli podsticaja za ulaganje nekoliko preduzeća koja će otvoriti novih 6.600 radnih mesta u Beogradu, Somboru, Nišu, Kruševcu, Prokuplju, Sečnju i Pećincima, saopštilo je Ministarstvo privrede. Ukupan iznos investicija je veći od 90 miliona evra. Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović već je najavio da će tokom sledeće godine u Niš doći najmanje dva investitora i da je sa jednim potpisan protokol o saradnji, a da će dogovor o drugoj investiciji biti postignut tokom boravka premijera u našem gradu.

Na sednici Saveta za ekonomski razvoj Vlade Srbije doneta je odluka o dodeli podsticaja za ulaganje nekoliko preduzeća koja će otvoriti novih 6.600 radnih mesta u Beogradu, Somboru, Nišu, Kruševcu, Prokuplju, Sečnju i Pećincima, saopštilo je Ministarstvo privrede. Ukupan iznos investicija je veći od 90 miliona evra.

Podsticajna sredstva država dodeljuje u skladu sa Zakonom o ulaganjima, a u cilju podsticanja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta. Odluke o dodeli donose se na predlog Saveta za ekonomski razvoj koji čine ministri privrede, finansija, rada i zapošljavanja, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

bulatovicOcenjujući važnost događaja dolaska Vlade Srbije 13. oktobra u Niš, gradonačelnik Darko Bulatović je u intervjuu za Tanjug rekao, da država ima ekonomsku politiku jedinstvenu za celu zemlju i da je za razvoj privrede tog dela Srbije važno to što se ista pažnja posvećuje svim gradovima, a posebno siromašnijem jugu.

“Mi na jugu smo dugo godina čekali ovakav događaj, uvek se mnogo pričalo o nama, a malo se radilo. Sada imamo ne samo obrise plana, već plan na delu – najave hiljada novih radnih mesta, nove fabrike, pogone, puteve, mostove, nove koridore”, navodi Bulatović.

Gradonačelnik Niša je dodao i da će tokom sledeće godine u Niš doći najmanje dva investitora i objašnjava da je jedan protokol o saradnji već potpisan, a da će dogovor o drugoj investiciji biti postignut sledeće sedmice, tokom posete premijera Nišu.

Bulatović ističe da lokalna samouprava razgovara i sa desetinama novih investitora i očekuje dogovor o novim fabrikama, da podržava i domaće privrednike, a da grad čini sve da poslodavcima ponudi dobar ambijent za razvijanje biznisa, od subvencija države i lokalne samouprave, preko prateće infrastrukture, rešavanja imovinskih odnosa.

Sve to kako bi standard i uslovi za život bili bolji, jer je najvažniji zadatak vlasti u Nišu zaustavljanje “odliva mozgova” iz tog dela Srbije i stvaranje povoljnih uslova kako bi mladi, posebno visokoobrazovani, ostali u svom rodnom gradu, kaže Bulatović.

Ceo intervju gradonačelnika Niša možete pogledati ovde.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com