Društvo

Tople probe od sutra

Korisnici dajinskog grejanja od sutra i zvanično mogu da očekuju malo toplije radijatore. Tople probe će krenuti iz svih kotlarnica, a obećanja Yugorosgaz-a su da će Niš imati nesmetanu isporuku za celu grejnu sezonu, najavio je prvi čovek niške toplane Zoran Stojanović.

Tople probe će trajati sve dok sistem ne bude u funkciji i očekuje se da neće biti većih problema u isporuci korisnicima koji se greju preko Gradske toplane, kaže direktor tog javnog preduzeća Zoran Stojanović.

zs„Sa toplim probama krenuće sa svih 14 toplotnih izvora energije u gradu. Prethodnih dana uključivani su kotlovi koji rade na mazut, ali nismo hteli da počnemo sa grejanjem na ovaj pogon, a i nezahvalno je da neki imaju tople stanove, dok drugi ne“, napominje on.

Sa iskljičenjima sa mreže stalo se 19. septembra, jer su tada radnici toplane počeli sa pražnjenjem sistema što do sada u Nišu nije rađeno. Ceo posao je završen na vreme, ističe Stojanović.

„Sa mreže daljinskog grejanje do 20. septembra odjavljeno je hiljadu 738 korisnika, a podneto je 2.500 zahteva. Većina odbijenih nije ispunilo uslove ili nisu imali saglasnost skupštine stanara ili nisu izmirili dugovanja, odnosno nisu sklopili sporazum o načinu otplate duga prema JKP Gradskoj toplani, kaže Stojanović.

Za ovu grejnu sezonu neće biti problema u isporuci gasa od strane Yugorosgaz-a jer je postignut dogovor sa tim dobavljačem. Dugovanja su smanjena za više od 500 miliona dinara, ali su ona i dalje izuzetno velika 319 miliona dinara. Juče je u Beogradu napravljen i novi dogovor sa tom ruskom firmom kako će ići dinamika otplate duga zajedno sa gradom prema kojem JKP Gradska toplana ima velika potraživanja, tvrdi prvi čovek tog preduzeća.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, potvrdio je da su odbornici Skupštine grada Niša odlučivali o rebalansu budžeta kojim je između ostalog predviđena dokapitalizacija niške toplane zbog duga iz grejne sezone 2014/2015. godine.

Capture„U obezbeđivanju budžetske pozicije po nalogu DRI, jer je država novembra 2015. godine donelo odluku o dokapitalizaciji Gradske Toplane sa 200 miliona dinara i po pravnoj logici skupštinske odluke to mora da ima mesto u budžetu grada. Smatramo da ukoliko Grad Niš bude u prilici, a računamo da će biti, da će iskoristiti deo te pozicije i plasirati realna sredstva u rad Gradske toplane. Sve ono što se uplati Gradskoj toplani ide na pokrivanje troškova, a najveći trošak je dug prema Yugorosgaz-u, koja nije nikakva novost. Dugovanja prema Yugorosgaz-u su sada, u odnosu na prethodnu godinu u ovo vreme, manji“, kaže Banđur.

Banđur je dodao da je gas obezbeđen i da neće biti nikakvih problema u prodaji i snabdevanju gasa. On je istakao da će od ponedeljka, 10. oktobra tople probe osetiti i korisnici toplane „Jug“ koja se rekonstruiše i da izvođač radova garantuje da će do tada biti gotovi svi radovi, iako je prvobitno bilo planirano da krajni rok za radove bude 17. oktobar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com