DruštvoSport

Supružnici iz Niša krenuli peške do Jagodine. Nose i pismo manastira Svete Trojice iz Gabrovca manastiru Lešje

Zoran Stojanović i njegova supruga Marija, krenuli su u ranim jutarnjim satima sa lokacije kasarna Mija Stanimirović na Čamurlijskom putu peške do Jagodine. Na put su krenuli zbog ljubavi prema pešačenju, ali i sa posebnom misijom. Oni nose pismo manastira Svete Trojice u Gabrovcu manastiru Lešje koji se nalazi kod Paraćina. Za ovu zanimljivu misiju dobili su i blagoslov od vladike niškog Arsenija, oca Đorđa i monahinje iz manastira Svete Trojice. Dobili su i neočekivano društvo. Sve vreme ih kako su rekli Niškim Vestima, prati crni pas.

 

„Uslovi za pešačenje su idealni i idemo brže nego što smo planirali“, kazao nam je ovaj bračni par iz Niša.

Na ideju su došli spontano, jer se pešačenjem bave poslednjih sedam godina. Krenuli su sa urbanim, gradskim šetnjama, da bi ih proširili na prigradska naselja i okolinu Niša. Tako su se, osim što su se rekreirali i uživali u predelima koje su obilazili, upoznali i sa duhovnim bogatstvom manastira i crkava koji se nalaze u našim krajevima.

„U niškom kraju smo obišli svaku crkvu i svaki manastir, javila se želja da naše putovanje proširimo. Zato danas krećemo do manastira Lešje. Veza sa ovim manastirom biće manastir koji se nalazi u Gabrovcu. Mi smo zbog vikendice koju imamo u Gabrovcu česti gosti, posetioci i vernici manastiru Svete Trojice“, rekao je Zoran Niškim Vestima.

Na put ih je ispratio sveštenik i grupa prijatelja.

Ovo im je prvi duži put, a planiraju da će ga završiti za tri dana. Marsruta je duga 125 kilometara. Osim što će obići manastir u Paraćinu, naši niški putnici će na ulazu u Jagodinu posetiti i spomenik Jovanči Miciću, Nušićevom putniku oko sveta.

„Ovo je uvertira za 2025. godinu, kada planiramo da pešačimo od Niša do srpskog groblja u Zejtinliku“, najavio je Zoran.

Zoran ima 47 godina, a njegova supruga 45. Kažu da su u godinama kada je važno da se bave nekom fizičkom aktivnošću kako bi sačuvali zdravlje. Nisu se nikada bavili nekim sportom, krenuli su da pešače jer su ljubitelji prirode, a upravo šetnja podrazumeva odlazak u prirodu.

Odustajanja nema ni zbog vremenskih uslova. Poneli su kažu sve, i kabanice i kišobrane. Redakcija Niških Vesti im želi srećan put.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Za prvi dan pešačenja od 40 km je u redu. Razgaziće se i obuća i stopala. Problem je ostatak puta od 80-90 km za samo dva dana.
    Daleko je to od rekreacije i sporta uopšte. Oni su zdravi jaki i uporni. Imaju cilj i volju.
    Ja im želim zdravlje i uspeh u ovom i u sledećim pešačkim poduhvatima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com