Društvo

Na posao biciklom na Dan bez automobila

Grad Niš će i ove godine učestvovati u obeležavanju Međunarodnog dana bez automobila, u četvrtak 22. septembra, kada će uputiti apel vozačima, da ne samo tog dana, već i preko cele godine što manje koriste sopstveni prevoz u saobraćajno najopterećenijim delovima grada, najavio je gradski većnik Igor Vojinović. Kako je istakao za Niške Vesti, Grad Niš će u narednom periodu uređivati infrastrukturu za razvoj biciklizma kako bi se smanjilo korišćenje automobila i doprinelo razvoju ekoloških uslova života.

Međunarodni dana bez automobila u Nišu se, kao i u još 1100 gradova u svetu, obeležava 22. septembra. Zatvoriće se nekoliko ulica i prirediti prigodan program, kako bi se vozačima uputio apel da manje koriste sopstveni prevoz u saobraćajno najopterećenijim delovima grada.

Dan automobila se obeležava takođe i kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pešačiti, koristiti bicikl i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje zagađenja i buke, kaže gradski većnik Igor Vojinović.

Najveći zagađivači vazduha su automobili i kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja, kuće koje se greju na drva, ugalj i naftu. U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači vazduha. Oni ispuštaju dim koji može sadržati ugljenmonoksid, azone okside, ugljovodonike, olovo i razne čestice. Ovi dimovi mogu biti vrlo opasni, jer mogu prouzrokovati nadraženje očiju, nosa, grla i pluća.

„Dan bez automobila je način da podignemo svest stanovništva o ekološkim vidovima saobraćaja i kretanja po gradu kako bi se smanjilo korišćenje automobila na najfrekventnijim gradskim deonicama. Nišlije mogu da doprinesu razvoju ekoloških uslova života, ali Grad Niš ne može da ih natera da manje voze automobile. Možemo da radimo na tome da im obezbedimo infrastrukturne uslove za uređenje još biciklističkih staza“, ističe Vojinović.

Biciklističke staze postoje na nekoliko bulevara u Nišu, ali je potrebno neke produžiti i urediti trase za nove.

„Prema urbanističkom planu predviđeno je da se u narednih nekoliko godina urede nove trase na novoprojektovanim bulevarima, kao što je Somborski bulevar koji se spaja sa Bulevarom Nikola Tesla, a u tom smislu da se trase spoje do Tvrđave i keja na Nišavi, u onom delu gde se sada uređuje kej prema Medoševcu“, kaže šef odseka za saobraćaj u niškoj Upravi za komunalne delatnosti, Igor Trajković.

bicikliyam2

Podsetimo, prvo spontano organizovanje “Dana bez automobila” počelo je za vreme naftne krize 1970. godine. U evropskim gradovima „Dan bez automobila“ organizovano početkom devedesetih godina prošlog veka. Poslednjih godina u kampanji „U gradu bez auta“ učestvuju i gradovi u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com