U fokusu

Zbog elektronskog zakazivanja pacijenti ne mogu do specijalista

Problemi sa elektronskim zakazivanjem pregleda, uvedenim u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Vrzino kolo: Pacijente sa uputima vraćaju, a u domovima zdravlja ne mogu da im izdaju nove upute

U zdravstvu još traju “porođajne muke” sa elektronskim zakazivanjem pregleda koje je kroz Integrisani zdravstveni informacioni sistem dosad uvedeno u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Samo u Nišu, gde je prvo, krajem marta, startovao novi sistem zakazivanja, polako ulaze u rutinu, a u ostalim centrima izabrani lekari još ne mogu svima da zakažu preglede u bolnicama. Razlog je što je na tercijarnom nivou zaštite retko koja ustanova dala termine. Zato se pacijenti nepotrebno šetaju i neobavljenog posla vraćaju izabranom lekaru, koji više ne može da im pomogne, jer novi uput ne može da izda sve dok ne istekne prethodni!

Lekari u domovima zdravlja, koji su i pod najvećim pritiskom zbog problema sa zakazivanjem, masovno tvrde da bi sve funkcionisalo bez problema samo kada bi bolnice uradile ono na šta ih novi sistem obavezuje: da daju imena specijalista i termine za ambulantni prijem pacijenata.

– Klinički centar Srbije, recimo, uopšte nije dao termine, izuzev na endokrinologiji, i to samo po dva termina na nedelju dana. Slično je i u drugim bolnicama, u “Zvezdari” je, recimo, pre mesec dana bilo termina, a sad ih nema – kaže dr Milica Nikolić Urošević, zastupnik Udruženja doktora opšte medicine i izabrani lekar u Domu zdravlja Vračar. – U toj situaciji mi možemo samo da izdamo uput bez zakazanog vremena za pregled. I ta situacija je predviđena kao mogućnost na početku uvođenja realizacije ovog projekta, ali u praksi se najčešće događa da medicinska sestra iz bolnice vrati pacijenta zato što nema određen termin, iako na uputu piše da za pregled, koji mora da se obavi u roku od 30 dana, nije bilo istaknutih termina. Pacijent, onda, insistira na tome da mu zakažemo termin, a termini nisu dostupni, i tako ukrug.

Ostatak teksta pročitajte na Novosti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com