Društvo

Bez stare može, ali je sa njom brže!

Nišlije su zbunjene što im na šalterima zdravstvenih ustanova sestre traže pored nove i staru zdravstvenu knjižicu. Mnogi negoduju dok se zdrvstveni radnici pravdaju time da postojanje stare znatno ubrzava proces.

 “Koji je razlog uvođenja novih zdravstvenih knjižica ako su nam stare i dalje neophodne u zdravstvenim ustanovama? Kako je moguće da stara, istekla i neoverena zdravstvena knjižica bude od potrebe u lečenju? U Domu zdravlja Niš traže staru knjižicu u GAK-u takođe. Čemu onda služi nova?”, pitaju Nišlije.

U Domu zdravlja Niš kažu donošenje stare knjižice ubrzava proces.

“Postojanje stare zdravstvene knjižice nije uslov za pružanje zdravstvene usluge. Naše sestre traže stare knjižice zbog upisanih brojeva kartona i to znatno ubrzava proces. Traje taj prelazni period prelaska sa starih na nove pa je potrebno uhodavanje. Ako neko dođe i nema staru knjižicu niko od nas neće vratiti pacijenta“, kaže za Niške vesti Nevena Simović, PR Doma zdravlja Niš.

U novim knjižicama nigde ne stoji broj kartona, svakodnevno se sistem usavršava i potrebno nešto strpljenja, dodaje Simović.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju rok za zamenu zdravstvene knjižice karticom zdravstvenog osiguranja produžen je do 31. decembra ove godine.

Zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamenu postojećih zdravstvenih knjižica, podnosi se nadležnoj filijali/ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Dokumentacija koju je potrebno priložiti, slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice: osiguranik podnosi zahtev za izdavanje nove kartice zdravstvenog osiguranja na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali/ispostavi i potpisuje ga, čime potvrđuje ispravnost i tačnost podataka. Nakon toga filijala/ispostava šalje zahtev za izradu nove KZO.

Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova KZO. Ukoliko osiguranik ne poseduje zdravstvenu knjižicu, odnosno novu KZO, a ima pravo na overenu ispravu zdravstvenog osiguranja, izdaje mu se potvrda koja važi sve do uručivanja nove kartice zdravstvenog osiguranja, a najdalje mesec dana od dana podnošenja zahteva za KZO.

Procedura za zamenu kartice zdravstvenog osiguranja je ista i ukoliko firma, odnosno obveznik uplate doprinosa, hoće da izvrši zamenu zdravstvenih knjižica za svoje zaposlene radnike, zahtev se podnosi od strane poslodavca ili ovlašćenog lica firme koje preuzima izrađene KZO.

Fizička i pravna lica koja podnose zahtev za izdavanje zdravstvene kartice treba da uplate sredstva u visini od 400,00 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com