Društvo

Vojinović: Gasimo “požar” u javno-komunalnim preduzećima

Igor Vojinović, većnik za komunalne delatnosti i saobraćaj dolazi iz javnog preduzeća „Parking servis“. Tamo se, kaže, bavio različitim poslovima i informisan je o funkcionisanju gradskog komunalnog sistema. Uspostavljanje kvalitetnog sistema komunalnih usluga je, priznaje, veliki izazov za grad.

„Prioritet je gašenje požara u nekim preduzećima, sanacija JKP „Gorica“ ali i sistemsko sagledavanje i unapređenje rada i ostalih preduzeća. Videćemo šta to škripi, a već od petka uvodimo praksu da vrata gradske kuće budu otvorena za javnost. Tako ćemo steći bolji uvid u to koji su učestaliji problemi koji mogu sistemski da se reše, jer nije većnik ili direktor preduzeća zadužen za jednostavnije probleme koji su lako rešivi“, ističe Vojinović.

Kako dodaje, Grad se trudi da ispoštuje ranije dogovorena plaćanja, a zajedno sa Gradonačelnikom je pre nekoliko dana razgovarao sa radnicima „Gorice“, kojima se i dalje duguju zaostale zarade. Prethodnih mesec dana isplaćene su 3 zarade, a ove nedelje zaposleni u „Gorici“ primili su platu za februar. Skoro 200 miliona dinara koliko je rebalansom budžeta još opredeljeno ovom preduzeću, trbealo bi da pokrije sva zaostala dugovanja, smatra većnik Vojinović. Ipak, troškovi su nepredvidivi zbog tužbi koje su pokrenuli radnici zbog neisplaćenih zarada.gorica semafori 002 320x320

„Problem je što su mnogi radnici pokrenuli tužbe protiv preduzeća pa čak i za plate koje ne kasne drastično. Razumem teško stanje u kome se nalaze jer prošle godine nisu primili 9 plata. Rukovodstvo grada trudiće se da im izađe u susret.Gradonačelik je razgovarao sa njima u nameri da ih odvrati od tužbi, kako se ne bi stvarali dodatni troškovi. Nama je cilj da „Gorica“ bude funkcionalno preduzeće za usluge sahranjivanja koje ne smeju da stanu“, ističe.

 

OPŠTINE DA BUDU INICIJATORI 

Na to što je Bratimi Vasiljević, novi predsednik GO Pantelej kritikovao rad JKP „Mediana“ kaže da opštine treba da pokreću inicijative kod komunalnih preduzeća, ali da su međusobne kritike suvišne.

„Opštine su trenutno bitne jer dobar deo rešenja i ideja treba da krene od njih. Apelujem na inicijativama prema JKP vezano za uređenje, kako bi mogli kvalitetno da izrade program održavanja i finansijski ga sagledaju adekvatno. Mislim da nije dobro da se dešavaju ovakva prozivanja jer je interes i gradskih opština i javnih preduzeća i Grada da se uvede red u komunalni sistem“.

Ostala javna preduzeća u Gradu su, smatra, funkcionalna, sa manjim ili većim finansijskim problemima. Dodatno opterećenje nastalo je kod „Mediane“ zbog preuzimanja dela radnika iz „Gorice“. „Parking servis“, javno preduzeće iz koga je i došao na mesto većnika, poslovalo je čak i sa dobitkom. To je, kako tvrdi, po Zakonu o komunalnim delatnostima.

„Zakonom je predviđeno je da JKP u svom finansijskom poslovanju mogu da iskazuju i dobit, jer to su javna sredstva koja se ili uplaćuju u budžet ili ulažu u unapređenje komunalnog sistema. Ne treba kriviti preduzeće što radi sa određenim dobitkom jer to pokazuje da je ono zdravo. Imamo preduzeća gubitaše koje kudima a imamo i ona koja ostvaruju neku dobit, koja i nije velika“.

 

“PARKING SERVIS” ĆE TOLERISATI PREKRŠAJE U NUŽNIM SITUACIJAMA

Gradonačelnik je, podseća, sa menadžmentom „Parking servisa“ dogovorio da se kriterijumi uklanjanja vozila relaksiraju i da se broj smanji na 500 vozila mesečno u odnosu na ranijih 900. Mnogi građani su negodovali na to da uopšte postoji kvota koju ova služba treba da ostvari. Ipak, dogovor je da se građani koji su pakirali blizu bolnice, Doma zdravlja, apoteke, tolerišu iako su u prekršaju.

„To ne znači da će JKP prestati da sprovodi zakon i da će bahate vozače tolerisati. „Parking servis“ sada funkcioniše prvenstveno u centralnoj gradskoj zoni gde sankcioniše vozače koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja. Dogovor je bio i taj da se posebna pažnja obrati na prijave građana i na prijave koje dolaze do saobraćajne policije“.

PaukOn tvrdi i da je „Parking servis“ oko spornih lokacija u naseljenim delovima grada podizao vozila po prijavi.

„Imali smo bahatih vozača koji su blokirali druge automobile ili prolaze. Tu se često dešavalo da se stanari skupe kada dođe pauk, pomere vozila i oslobode prolaze“.

Po Zakonu o javnim preduzećima lokalna samouprava može sama da odredi ko će biti zadužen za smenu direktora, pa novi većnik smatra da bi bilo dobro rešenje da gradsko veće smenjuje direktore javnih preduzeća koji nisu dobri rukovodioci.

„Mislim da bi to bilo dobro rešenje jer Gradsko veće nije glomazan organ i vrlo je funkcionalan. Direktori su u krajnjem slučaju odgovorni građanima ali se bojim da se u prethodnom periodu Skupština pokazala kao neefikasan organ u kontroli javnih preduzeća“.

Vojinović je dodao da će kao većnik sagledati i zahteve Udruženja predsednika skupština stanara, koji su, između ostalog, zahtevali praznu stolicu u nadzornim odborima javnih preduzeća. Kako kaže, trudiće se da ispune „sve one koji su realni“.

 

ULAGANJA U SAOBRAĆAJNU INFRASTRUKTURU ZA VEĆU BEZBEDNOST

Niš je po pitanju semaforske signalizacije jedan od vodećih gradova na jugu Balkana. Signalizacija je savremena ali ima 47 raskrsnica pa je održavanje semafora zahtevanje posao. LED diode koje su počeli da postavljaju na semaforima će znatno smanjiti troškove i olakšati održavanje, dodaje Vojinović.
On je najavio ulaganja od 15 miliona dinara u saobraćajnu infrastrukturu do kraja godine, a to su sredstva od naplaćenih kazni za prekršaje.

„Do početka školske godine biće postavljeno dvadesetak izmenjivih saobraćajnih znakova u zonama škola koje će upozoravati vozače na blizinu škole. Biće postavljene termo folije na nekoliko lokacija koje će takođe upozoravati na blizinu škole i markeri na pešačkim prelazima koji reflektuju svetlost i poboljšavaju vidljivost. Biće zamenjeni kontrolni uređaji na 5 raskrsnica na semaforima“, dodaje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com