Hronika

OPREZ! Brojni kolapsi na javnim mestima

U protekla 24 sata u Hitnoj pomoći je ukupno pregledano više od 300 pacijenta, od toga oko 170 u urgentnoj ambulanti odraslih i 45 na pedijatriji. Niška Hitna pomoć izašla je na teren čak 90 puta. Na javnim mestima bilo je 18 intervencija, od toga čak 15 u toku dana, gde se radilo o kolapsima, potvrđuje za Niške Vesti doktor Saša Milenović.

Čak za trećinu je povećan broj kolapsa na javnim mestima u poređenju sa redovnim stanjem. Polovina pacijenata bilo je starije od 60 godina, dok je ona druga polovina sugrađana koji su doživeli kolaps mlađe od 35 godina. Nisu ovo bili klasični kolapsi usled visokih temperatura jer ovih dana one i nisu ekstremne. Kolaps je najčešće nastajao usled mlaksalosti, vrtoglavice i osećaja nestabilnosti. Uglavnom su se tegobe dešavale sugrađanima koji su precenili svoje mogućnosti a nisu nosili nikakvu zaštitu od sunca”, kaže za Niške Vesti Milenović.

Preporuka lekara uvek je dobrodošla, mada je malo onih koji zaista poštuju sve što doktori preporuče.

Nositi zaštitu od sunca, flašica vode u tobri bi bila poželjna, redovno uzimanje terapije, konzumiranje lakše hrane u kojoj preovladava voće i povrće, lakše odevanje i ako ste u mogućnosti sklonite se sa sunca u najtoplijem delu dana i boravite u hladovini”, preporučuje lekar niške Hitne pomoći.

Pored kolapsa, najčešće tegobe zbog koji su naši sugrađani tražili pomoć lekara hitne pomoći bile su, kod odraslih : Pogoršanje stanja kod hroničnih kardiološkoh i neuoroloških bolesnika, povišena telesna temperatura , povišen krvni pritisak, bolovi u stomaku (različitog uzroka ), alergijske reakcije a kod dece: Povišena telesna temperatura, u sklopu respiratornih infekcija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com