Stari Niš

Radnički je ljubav Niša (foto album)

Ime „Real sa Nišave“, kao simbol snage niškog prvoligaša, pojavilo se prvi put na transparentu 14.aprila 1963. godine na utakmici FK Radnički – OFK Beograd. Ovo laskavo poređenje sa Real Madridom, započeto među 13 studenata, a kasnije i opšteprihvaćeno, najbolje pokazuje koliko je niška publika volela svoj klub, ali i cenila postignute rezultate. Kvalitetnim partijama FK Radnički dolazi do evropskih mečeva.

Prvu takmičarsku utakmicu na međunarodnoj sceni „Real“ je odigrao u Balkanskom kupu 18. marta 1964. godine protiv Spartaka iz Plovdiva. Da se dobro snalazi u kup takmičenjima pokazuje 1970. godine kada dolaskom do polufinala nacionalnog kupa ponavlja uspeh iz 1952. godine. Ugled koji je klub uživao potvrđen je gostovanjem reprezentacije SSSR-a u Nišu marta 1965. godine kao i turnejom po Južnoj Americi 1969. godine. Ostaće upamćen i rekord iz 1969. godine kada je FK Radnički osvojio maksimalan broj bodova u prva četiri prvenstvena kola i to bez primljenog gola.

[foldergallery folder=”images/galleries/radnicki-foto-album”]

Slavni dani kluba
1973-1983.

Najuspešnija decenija u burnoj istoriji kluba. Nakon titule jesenjeg prvaka 1973. godine, na jesen 1975. godine FK Radnički osvaja i svoj prvi međunarodni trofej – Balkanski kup, pobedom u dvomeču sa Eskišehirsporom iz Turske. I pored toga što je ovo jedini međunarodni trofej koji je klub osvojio, i činjenice da je sasvim sigurno reč o velikom trofeju, za najznačajniji uspeh „Radničkog“ se uzima učešće u Kupu UEFA, i igranje polufinala ovog kupa u svojoj drugoj od ukupno tri sezone koliko je klub odigrao u ovom takmičenju.

U sezoni 1979/80 najboljim plasmanom u domaćem šampionatu (osvojeno treće mesto), izboreno je prvo učešće u Kupu UEFA, gde klub svoju prvu utakmicu u ovom prestižnom takmičenju igra u Lincu 17. septembra 1980. godine protiv FK Lask. Nakon toga sledi utakmica sa FK Beroe iz Bugarske i osmina finala Kupa UEFA sa AZ Alkmarom. U svom drugom učešću u Kupu UEFA u sezoni 1981/82, pamtiće se velike utakmice „Reala sa Nišave“ sa Napolijem, Grashopersom, Fejnordom, Dandi junajtedom. Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički u sezonama evropskih kupova kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču Kupa UEFA od strane nemačkog Hamburga. Sportske uspehe pratila je i infrastruktura, pa je tako FK Radnički 15. avgusta 1982. godine u meču protiv tuzlanske Slobode prvi put na Čairu igrao pod reflektorima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com