Društvo

Biciklom prešla 45

Kada sam imala 42 godine shvatila sam da je moj život promašen i da želim da radim nešto drugo. Odlučila sam da pođem na put oko sveta, dug 40.000 kilometara. Krenula sam pre 5 godina, i ubrzo shvatila da ne želim da se zaustavim, priča Snežana Radojičić koja putuje biciklom po svetu. O nomadskom načinu života ona piše u svojim knjigama.

Snežana je Beograđanka, profesorka je jugoslovenskih i svetske književnosti. Na put je krenula 2011. godine, a do sada je prevalila 45.000 kilometara i posetila skoro četrdeset zemalja Evrope i Azije.

“To je bila moja zamisao, da pođem na put oko sveta, pišem knjige i živim od toga. Međutim, uvek se desi nešto nepredviđeno. Na početku svog puta imala sam partnera i zajedno smo vozili 8 meseci. Onda se ta veza raspala i ja sam nastavila sama. Onda mi je stanar pobegao iz stana i ostavio dugove ”, kaže.

Na tribini koju je održala u Nišu, ispričala je šta je navelo da počne da putuje, prepričala pet najvažnijih događaja sa pet destinacija, istakla koje su dobre a koje su loše strane nomadskog života. Na kratkoj pauzi koju je napravila od putovanja po Aziji održala je više od 25 tribina širom zemlje.

„Ljudi su se posle moje priče osećali kao da su prošetali Azijom, tim delom sveta gde sam vozila poslednjih 5 godina. Mnogo je različitihzmaj događaja. Na mene su najveći utisak ostavili Komodo zmajevi u Indoneziji, najveći živi predatori na svetu. To su džinovski gušteri od 3 metra dužine, koji mogu da imaju i do 100 kilograma. Tamo sam se osećala kao u parku iz doba Jure“, kaže ona.

 

“Digitalnih nomada” je sve više u svetu

U modernom svetu je sve više nomada. Već 3 odsto svetkse populacije se izjašnjava kao „digitalni nomad“. Sa ovim pojmom se upoznala prošle godine na Baliju, kada je pisala Priručnike za kampovanje i putovanje biciklom, objašnjava Snežana.

„To je neko ko bira gde će na svetu živeti, ko nije čvrstim korenima vezan za jednu zemlju. Provede na putovanju neko vreme, pa onda stane i radi. Sve što mu treba za posao su lap top i wi-fi. To su uglavnom programeri, dizajneri, fotografi, pisci, blogeri, razni on-line stručnjaci“.

Svet je postao ogromno selo, ali to sporo dopire do naših ljudi, zaključuje ona. Ako ste kompjuterski pismeni i znate engleski jezik možete da radite sa bilo koje tačke na zemljinoj kugli, dodaje.

„Slobodni ste, nemate radno vreme, ni mesto gde morate da provedete određen broj sati. Radite ono što volite na mestu na kome to želite. Lepše je sedeti na nekoj plaži i progrmirati nego raditi to iz neke sive kancelarije. Međutim, na ovaj način se gubi granica između rada i uživanja, jer nema određenog perioda dana koji je isključivo namenjen poslu, već radite ceo dan. Mislim da je to budućnost“, kaže.

snezana

Za nekoliko meseci se vraća na točkove

Do kraja juna ima tribine po Srbiji. Posle toga će ostati još kratko u zemlji da zameni dokumenta, izvadi vize i vraća se u Kinu, gde joj je ostao bicikl. Zatim planira da ode u Japan i Južnu Koreju, na zimu na Filipine, a za dalje će videti. Želi da kupi novi, putnički bicikl, koji je vrlo skup. Zato je napravila akciju „1000 donatora po 1 dolar“, da prikupi novac za touring bicikl.

„Vozim bicikl od 40 dolara, star 30 godina, koji je adaptiran. Za putovanja mi je zaista potreban kvalitetan bicikl“, ističe.

Svoja putovanja uglavnom finansira od prodaje knjiga ali i kirije koju dobija za izdavanje svog stana. Pored nove knjige, “Nomad”, objavila je i “Zakotrljaj me oko sveta” ,”Preko Himalaja i Gobija”, “Priručnik za kampovanje sa mini-kuvarom” i “Vodič za putovanja biciklom”.

13041202 922142737898231 8521598885078481311 o

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com