Društvo

Grad uništio voće u niškim selima

Grad je, prema prvim procenama, uništio između 10 i 15 procenata voća u niškim selima, kažu u Upravi za poljoprivredu.

Najviše je stradalo jagodičasto i bobičasto voće koje je pristiglo za berbu. Gradonosni oblak prošao je iznad naselja na jugoistočnoj strani grada, i zahvatio Čokot, Međurovo, Novo Selo, Belotinac i ostala sela moravskog kraja.

„U nekim selima šteta je veća, i razlikuje se od parcele do parcele. Komisija je još na terenu i kada završe izveštaj znaćemo konačno kolika je šteta. Čak i ako ostane u ovim procentima, značajna je“, kaže zamenik načelnka Uprave za poljoprivredu Ljubiša Stojanović.

Voćarske kulture su najviše stradale zbog gradonosnog oblaka koji je zahvatio deo niškog atara, uprkos tome što su, kako kažu u Upravi, ispaljivane protivgradne rakete.

„Protivgradna služba je reagovala i iz 2 stanice ispalila 10 raketa za razbijanje gradonosnog oblaka“, dodaje Stojanović.

Podatke o tome koliko je poljoprivrednika iz kraja koji je pogođen gradom osiguralo svoje poljoprivredne kulture, za sada nemaju.
Kako ističe, Grad je subvencionisao pljoprivrednike tako što je svako ko ima prebivalište i proizvonju na teritoriji Niša mogao da dobije polisu za samo 30 odsto cene, jer Uprava plaća 70 procenata osiguranja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com