Kultura

Poslušajte kako Bečki dečaci pevaju NIŠKU BANJU (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih i najstarijih dečjih horova na svetu, austrijski Hor bečkih dečaka, u svom repertoaru ima i srpsku narodnu pesmu “Niška banja”.

Hor bečkih dečaka (nem. Wiener Sängerknaben) čine soprani i altovi sa sedištem u Beču, Austriji.  Deca su uglavnom iz Austrije, ali ima i iz drugih zemalja, a čini ga oko 100
članova starosti između deset i četrnaest godina.

Dečaci su podeljeni u četiri hora, nazvanih po austrijskim kompozitorima Brukner , Hajdn, Mocart i Šubert. Oni izvode ukupno oko 300 koncerata svake godine pred gotovo pola miliona ljudi. Svaka turneja traje između devet i jedanaest nedelja.

Hor je savremeni naslednik horova dečaka bečkog dvora, koji datiraju sa kraja Srednjeg veka. Hor je, iz praktičnih razloga, osnovan pismom cara Maksimilijana I Habzburškog 30. juna 1498, kojim naređuje dvorskim zvaničnicima da zaposle učitelja pevanja, dva basa i šest dečaka.

Uloga hora je bila da se obezbedi muzička pratnja za crkvene mise.

Tokom vekova, hor je radio sa mnogo kompozitora, uključujući Hajnriha Isaka, Paula Hofhajmera, Johana Fuksa, Antonia Kalderu, Kristofa Vilibalda Gluka, Antonia Salijerija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Franca Šuberta i Antona Bruknera.

1920. godine, nakon pada austrijskog carstva, Hofkapel (dvorski orkestar) je rasformiran. Međutim, crkveni pastor u to vreme, Jozef Šnit, traži nastavak tradicije. Hor bečkih dečaka je zvanično osnovan 1924. godine i tada je postao profesionalna muzička grupa. Usvojio je  čuvena plavo-bela mornarska odela, koja su zamenila carsku vojnu uniformu kadeta.

Od 1948. godine palata Augarden služila je kao internat za Hor bečkih dečaka.

1961. godine Volt Dizni je snimio film “Skoro anđeli” , fiktivnu dramu o Horu bečkih dečaka u kome i sami glume. Film je snimljen u palati Augarden. Iz kinematografskih razloga Dizni je ubedio austrijsku vladu da dozvoli dečacima da legalno nose austrijski nacionalni grb na grudima svoje uniforme. To je tradicija koja je nastavljena do današnjih dana.

https://www.facebook.com/viennaboyschoir/videos/1561126840581950/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com