Kultura

Austrijski filmski festival u bioskopu Cineplexx

Austrijski filmski festival 2024 održaće se u Nišu od 26. do 28. aprila  u bioskopu Cineplexx Niš, pod motom “Imagine: Film”.

Austrijski filmski festival 2024 u Nišu od 26. do 28. aprila.

U glavnom festivalskom programu očekuje nas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Rikerl” Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger), “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hauzner (Jessica Hausner), “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj(Sudabeh Mortezai), “Porodična večera” Petera Hengla (Peter Hengl), i “Sparta” i “Rimini” Ulriha Zajdla (Urlich Seidl). Program se realizuje u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Von links: Dominik (Ben Winkler) und Erich „Rickerl“ Bohacek (Voodoo Juergens) sitzen am Lagerfeuer.

Program počinje u petak 26. aprila u bioskopu Cineplexx Niš, gde će u 17:30 časova biće prikazano ostvarenje “Rikerl” Adrijana Gojgingera, nakon čega u 19:30 sledi projekcija filma “Nula kalorija” Džesike Hauzner.

U subotu 27. aprila, u 17:30 biće prikazan film “Europa” rediteljke Sudabeh Mortezai , a u 19:30 Porodična večera” Petera Hengla.

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 28. aprila, na programu su dva filma reditelja Ulriha Zajdla: “Rimini” (17:30) i “Sparta” (19:30).

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević.

Ostvarenje „Rikerl“ prati idealistu Eriha „Rikerla“ Bohačeka koji sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču.

Sanja da svojim melanholičnim, duhovitim pesmama napravi veliki iskorak, ali se uvek sam sebi ispreči na tom putu. Istovremeno, on se trudi da svom osmogodišnjem sinu, koji je sa njim svakog drugog vikenda, bude otac pun ljubavi.

Reditelj Adrian Goiginger inspiraciju je našao u austropopu ali i u životnoj priči glavnog glumca, muzičara Vudua Jurgensa.

Von links: Keyboarder (Markus Marageter), Erich „Rickerl“ Bohacek (Voodoo Juergens) und Bassist (Klaus Kircher) kurz vor dem Auftritt bei einer Hochzeit.

U filmu “Nula kalorija” (Club Zero) gospođica Novak (Mia Vasikovska) predaje predmet „Svesna ishrana“ u elitnoj školi.

Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da smanji masnoću u telu, da bude u formi i da istovremeno spase svet?

Ali, postepeno gospođica Novak uvlači svoje učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu.

Zajedno idu u propast, pevajući i umirući od gladi.

U filmu „Europa” mlada ambiciozna menadžerka Beate je u profesionalnoj misiji za multinacionalnu korporaciju pod nazivom EUROPA na Balkanu, naizgled da promoviše filantropiju i investicije u nerazvijenim regionima.

Njeno putovanje je vodi u udaljenu dolinu u Albaniji, gde pokušava da otkupi zemlju od nekoliko preostalih meštana zbog prvobitno nejasnog plana.

Ona dolazi u sukob sa Džetnorom, tvrdoglavim i duboko duhovnim farmerom i pčelarom koji odbija da se odrekne zemlje svojih predaka.

Radnja filma „Porodična večera“ prati junakinju Simi koja, kada stigne u seosku vikendicu svoje ujne Klaudije, čuvene nutricionistkinje, nije baš najsrdačnije dočekana.

Tinejdžerka sa viškom kilograma nadala se da će izgubiti nekoliko kilograma tokom uskršnjih praznika, uz ujninu stručnu pomoć.

Ali dobijanje takve vrste pomoći podrazumeva pakt odricanja i odanosti iz koga se ne može pobeći.

Peter Hengl pušta svoj debitantski horor film “Porodična večera” da se krčka na laganoj vatri pre nego što posluži zaista jeziv banket.

Glavni junak filma „Rimini“ je Riči Bravo, nekada uspešna pop zvezda, koja juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista.

Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema.

Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.

Ostvarenje „Sparta“ prati protagonistu Evalda koji se doselio u Rumuniju pre nekoliko godina. Sada u svojim 40-im, traži novi početak.

Napustivši devojku, seli se u unutrašnjost. Sa malim dečacima iz sela pretvara propadajuću školu u tvrđavu. Deca uživaju u novom, bezbrižnom postojanju.

Nepoverenje seljana ubrzo se budi, a Evald je primoran da se suoči sa istinom koju je dugo skrivao.

Sparta je, pored Riminija, drugi deo diptiha Ulriha Zajdla o nemogućnosti bega od prošlosti i o bolu pronalaženja sebe.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com