Kultura

Nagrada “Stevan Sremac” Krsti Popovskom za roman “Ina”

Krsta Popovski dobitnik je Nagrade “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu u 2017. godini. Ovu prestižnu nagradu jednoglasno mu je dodelio žiri, 4. novembra 2018. godine, za njegov roman “Ina”.

Za Nagradu “Stevan Sremac” za 2017. godinu prispela je sedamdeset i jedna prozna knjiga. Žiri, u sastavu Prof. dr Jelena Jovanović, predsednica, Prof. dr Adrijana Marčetić i Enes Halilović je u uži izbor uvrstio četiri knjige:
1. Žena iz Huareza, Uglješa Šajtinac
2. Ina, Krsta Popovski
3. Naknadne istine, Darko Tuševljaković
4. Veliko spremanje, Branko Anđić

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš. Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Krsti Popovskom biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

O knjizi:

Ina, Krsta popovski, korice knjige

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu Ina, gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman Ina ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com