Magazin

Hoćete da putujete? Evo kako da se ne obrukate u inostranstvu

Čak i oni najneuviđavniji znaju da postoje pravila lepog ponašanja kojih se treba pridržavati kada se pređe tuđi prag: nije poželjno doći praznih ruku, predugo se zadržavati i svuda zavirivati. Ali u stranim zmljama postoje različita pravila ponašanja kojih bi bilo poželjno da se pridržavamo prilikom posete.

U Indiji ne treba da poljubite domaćina kad mu dođete u goste

U zavisnosti od toga gde smo doputovali, treba imati na umu nekoliko pravila ukoliko želimo da nas ponovo pozovu.

Novinari „Hafington posta“ zabavili su se sastavljanjem liste saveta koja će pomoći modernim putnicima da ostave nabolji utisak u gostima.

Tako u Indiji, u kojoj je gostoprimstvo svetinja, a gosti „božje senke“ (Atithi Devo Bhavo), treba obavezno popiti čašu vode koju vam domaćin nudi u znak dobrodošlice. Takođe je poželjno izuti se pre ulaska u kuću. Ljubljenje domaćina se, pak, ne preporučuje.

Tokom jela, potrebno je znati da „ne, hvala“ ne znači odbijanje na nutkanje domaćice.

– Ako samo kažete „ne, hvala“, ona neće prestati da vam sipa jelo u tanjir. Treba žustro da se usprotivite, po mogućnosti uz mahanje ruku ili držanjem za stomak kako bi pokazali da ste siti – objašnjava Sruthidžit KK, urednik indijskog izdanja Hafington posta.

U Velikoj Britaniji, poželjno je doneti dosta alkohola.

Jedna flaša nije dovoljna – kaže novinar Kris Jork i podseća da se od gosta očekuje da uzvrati poziv.

U Italiji ne biste smeli da tražite kašiku za špagete.

– Kada ste u Italiji, nikad, baš nikad, nemojte tražiti kašiku da s njom jedete špagete ili neku drugu testeninu, osim ako vam nisu poslužili čorbu minestrone – upozorila je Džulija Belardeli, dodajući da nije lepo ni ostavljati hranu u tanjiru.

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com