Društvo

Pravila DRI zaustavila treninge u niškim klubovima

Košarkaški klub Trijumf ne može da unajmi salu u Osnovnoj školi „Ćele kula“, gde su do skoro držali treninge mališanima. Zbog toga oko sedamdesetoro dece trenira samo kada je lepo vreme, napolju. Treninzi su zbog toga neredovni , a deca i roditelji razmišljaju da odustanu od sporta, kaže trener Dušan Zdravković.

„Treniramo i decu od 7-8 godina. Oni će da odustanu jer nemamo treninge u sali već 3 meseca. To su uglavnom klinci koji pohađaju „Ćele kulu“. Stalno treba da gledamo u nebo da li će da pada kiša, a u proleće je vreme promenljivo“, rekao je on.

I ranijih godina se događalo da januara i februara nemaju treninge dok se ne završe tenderi za uzimanje sale u zakup, kažu. Sada su probali i u okolnim školama da unajme prostor, ali su svuda dobili negativan odgovor.

U Upravi za imovinu objašnjavaju da sportska i kulturna udruženja ubuduće treba da se obrate Kabinetu gradonačelnika ili samoj Upravi ukoliko žele da iznajme prostor gradskih ustanova. Procedura je promenjena zbog stava Državne revizorske institucije, koja je preporučila da se postupa po Zakonu o budžetskom sistemu prighoda.

„Mi smo do sada postupali po Zakonu o javnoj svojini koji u članu 22 kaže da prihod od najama ide korisniku prostora, što su, u ovom slučaju, škole. Ipak, moramo da poštujemo poreporuku DRI koja kaže da sredstva moraju da idu na račun grada, koji je osnivač. Naravno grad će izdavati prostor u saglasnosti sa ustanovama, njihovim slobodnim terminima“, rekao je načelnik Uprave Ljubiša Janić.

Kako su rekli u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove, podnošenje zahteva za najam prostora zainteresovana udruženja mogu da podnesu “odmah”. Ipak, gradski većnih zadužen za sport Milan Pešić kaže da trenutno ne postoji račun na koji ova sredstva mogu da se uplaćuju.

„Čekamo da Uprave završe posao i otvore račun. Ipak smo dozvolili školama koje su to tražile da izdaju prostor i novac uplaćuju na svoje račune, a kasnije da ih prebace na gradski“, rekao je Pešić Niškim Vestima.

U školi „Car Konstantin“ kažu da su od novca za zakup obezbeđivali osnovne stvari neophodne za funkcionisanje.

„To je bio jedini način da obezbedimo sanitarna i ostala sredstva, ali tako je kako je. Mi još ne dajemo salu u zakup“, kaže direktor škole Nenad Stefanović.

Osim škola, preko grada će morati da izdaju u zakup prostorije i Simfonijski orkestar, Narodna biblioteka, muzej i ostale ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com