Društvo

Od danas parkovi i šetališta mogu da se otvore

Epidemiolozi saopštili niz olakšavajućih mera

Od danas mogu biti otvoreni parkovi i šetališta, a mogući su i treninzi na otvorenom. Produženi boravak i vrtići počinju sa radom 11. maja, rečeno je na redovnoj konferenciji za medije.

Mere se ublažavaju i na našoj je ličnoj odgovornosti da ne dopustimo da virus dođe do osetljive osobe, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da su dobro vagali prilikom donošenja odluke o ublažavanju mera.

“Od danas, 28. aprila, parkovi i šetališta mogu biti otvoreni. Mora se držati odstojanje i pridržavati se svih mera”, rekao je Tiodorović.

Takođe, dozvoljeni su treninzi na otvorenom uz primenu preporuka. Za sportove u zatvorenom prostoru još uvek se ne zna kada će biti mogući.

Od 4. maja omogućava gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu. Tiodorović napominje da autobudi ne smeju puštati klima uređaje.

On je naveo da od 4. maja železnički i drumski saobraćaj mogu da se odvijaju, uz poštovanje mera zaštite.

Takođe od 4. maja mogu da rade restorani i kafići. U baštama je lakše uz mere opreza, dok je u zatvorenim prostorima neophodno poštovanje svih preporuka.

“Od 8. maja mogu da počnu sa radom i tržni centri, uz veliku dozu opreza. Posebno se mora obratiti pažnja na broj korisnika i poštovanje distance, kao i korišćenje zaštitnih sredstava”, rekao je Tiodorović.

Od 11. maja počinju da rade vrtići i produženi boravak u školama. Zakon je takav da dete do 12. godine ne sme da ostane samo kod kuće pa se otvaraju boravci. Ipak, epidemiolog kaže da bi bilo dobro da poslodavci omoguće jednom roditelju da ipak ostane kod kuće kako bi što manje dece bilo u kolektivu.

Od 18. maja počeće i avio prevoz, ali prema preporukama i svim pravilima, uz sagledavanje epidemiološke situacije, kazao je Tiodorović.

“Ublažavanje mera se sprovodi u celoj Evropi. Može se desiti da nakon ovoga, kada budemo procenjivali epidemiološku situaciju i ocenimo da nešto nije dobro, da se vratimo ponovo na staro”, poručuje Tiodorović.

Zaključio je da svi moraju dobro da se pripreme i budu spremni da poštuju mere. Cilj je da ne bude zaražavanja i da funkcionišemo kao društvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com