Sport

Nišlije prve u Srbiji vežbale na trenažnom biciklu još 1982. godine

Sobni bicikl, stacionarni bicikl ili trenažer je poznat kao sprava za vežbanje već u drugoj polovini 19. veka u Engleskoj. Кoristili su ga takmičari za održavanje kondicije, ali i rekreativci koji nisu mogli u zimskim uslovima da se bave omiljenim hobijem, što je zabeleženo 1897. u britanskom časopisu “The Rambler”. Iz tog vremena potiču i prva, veoma popularna takmičenja u vožnji sobnih bicikala na valjcima.

Jednu od prvih sprava za vežbanje, čuva i Sportski centar Čair. On je proizveden 1982. godine, a prvi put je korišćen u tadašnjem sportskom centru, odnosno fitnes centru koji je bio u sklopu same hale.

Milan Pešić, SC “Čair”

„Ova sprava ima segmente opterećenja, koji se podešava točkom, a uporedo se meri krvni pritisak kako bi se ustanovilo na kom nivou je fizičko opterećenje i kako to utiče na rad srca.

Ovo je početak sportskih bicikli koja je korišćena 80-ih godina”, rekao je Milan Pešić iz SC  “Čair”.

Tih godina nisu bile aktuelne sprave za vežbanje, ova je bila jedna od retkih. Postojale su još dve ovakve bicikle koje su se koristile u tadašnjem sportskom dispanzeru, i služile su za medicinsko ispitivanje sportista. Ovaj bicikl se koristio i kao trenažer i kao ergometar i to je najstarija sprava koja čuva uspomenu na početke sportkog razvoja Niša.

“Niš je u to vreme po opremi koju je koristio bio među prvim gradovima u Srbiji, a i sada je tako”, kazao je Pešić.


Bicikl kompanije „Spremo & Barač“ je prvi put korišćen u Sportskom centru 1982. godine u teretani koja je bila u sklopu same hale „Čair“. Današnja teretana je smeštena u hali sa bazenima, a Pešić dodaje da su sprave koje ima Sportski centar danas neuporedivo naprednije.

„Sledeće godine Sportski centar slavi 50 godina postojanja i uspeli smo da sačuvamo neke stvari koje su tu od samog osnivanja, kao što je i ovaj bicikl. Sada nam je fitnes centar ponovo obnovljen i nalazi se na bazenima sa najsavremenijom opremom“, zaključio je Pešić.

Zanimljivost:

U časopisu “The Rambler” iz 1897. godine postoji opis sobnog bicikla sa naslikanim 3D scenama na valjku koji se okreće i ventilatori koji simuliraju vetar:

“Jedan biciklista… u nastojanju da učini realističnim svoje ture u kući, izmislio je genijalnu stvar uz pomoć koje je mogao da uživa u svim zadovoljstvima vožnje na otvorenom i kada vreme nije naklonjeno… Pošto je bio slikar po profesiji naslikao je na platnima namotanim na dva valjka scene – polja, sela, gradova… Fiksirao ih je zatim sa obe strane svog kućnog bicikla. Mehanizam koji pokreće ove valjke bio je dobro povezan sa obodom zadnjeg točka tankim žicama. Žice su pratile kretanje točka, što je činilo da se i scene kreću… Kada je biciklista okretao pedale scene su se smenjivale tako da je izgledalo da sa obe strane prolazi pored njih i kreće se unapred. Ni ovo mu nije bilo dovoljno, pa je smislio da doda strujanje vazduha kako bi pojačao utisak. Stavio je u pogon četiri kružna ventilatora… I tako je bio u mogućnosti da uživa u vožnji u kojoj se malo šta još može poželeti”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com