U fokusu

U zatvor zbog kazne od 1

Sudovi šalju sve više naloga za privođenje ljudi koji izbegavaju da plate namet zbog učinjenog prekršaja. Svaki građanin na sajtu Ministarstva pravde može da vidi da li duguje

BROJ građana koje od Nove godine policija zaustavlja po Srbiji tokom redovne kontrole, pa ih, kad se ispostavi da imaju neplaćene kazne koje je sud zamenio zatvorskim, privodi kod sudije za prekršaje – raste. Ako nemaju novca ili neće da plate kaznu, automatski idu iza rešetaka.

Tako je, recimo, Prekršajni sud u Nišu, kako je potvrđeno Večernjim Novostima u ovom sudu, tamošnjoj policiji u poslednje vreme dostavio 5.000 naredbi za privođenje po tom osnovu.

– Posle nekoliko pokušaja da se kazna naplati, policiji dostavljamo naredbu da se ta lica privedu. Oni imaju rok od nekoliko sati da plate kaznu ili im se ona zamenjuje zatvorom – kažu u Prekršajnom sudu.

U najvećem broju slučajeva prekršioci plate, međutim ima i onih koji neće. Među njima ima i žena koje duguju 5.000 – 10.000 dinara, i upućuju ih na izdržavanje kazne u Sremsku Mitrovicu. Tako se dešava da su im troškovi puta veći od kazne!

U Beogradu svakodnevno sud izda na desetine ovakvih naloga, a na ovakvu praksu posebno se žale Novopazarci, koje policija privodi u Osnovni sud za prekrašaje.

– Krenuo sam rano ujutru na put za Beograd. Na izlazu iz Novog Pazara zaustavila me je policija i saopštila da imam neplaćenu kaznu od 3.000 dinara za koju nisam znao. Rekli su da mi je novčana kazna zamenjena zatvorskom i da treba da “odležim” tri dana. Nisu hteli da me puste dok žena nije donela novac – kaže jedan od privedenih.

U Područnoj policijskoj upravi ističu da samo sprovode naredbe Osnovnog suda za prekršaje.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com