DruštvoHronika

Prekršajni sud odbacio nekoliko prijava policije za kretanje građana kolovozom u toku protesta. Policija nije na vreme dostavila dokaze

Prekršajni sud u Nišu zaključno sa 1. februarom ove godine, primio je 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a koji se odnose na nedavne proteste u Nišu i Aleksincu. Od tog broja, 17 zahteva podnela je Policijska uprava u Nišu, a 3 zahteva Policijska stanica u Aleksincu, precizirao je predsednik suda Mišel Marković.

Кako je navedeno u zahtevima, okrivljeni se terete da su organizovali okupljanje bez prijave nadležnom organu, za koji prekršaj je propisana novčana kazna od 100.000 do 150000 dinara. Takvih zahteva je 17, ističu u Prekršajnom sudu u Nišu.

“U dva slučaja, okrivljeni se terete da su svojim ponašanjem narušavali javni red i mir, za koji prekršaj je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 150.000 dinara, a ukoliko je prekršaj učinjen u grupi propisana je kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana ili rad u javnom interesu. Jedan zahtev je podnet od strane policije zbog sumnje da se okrivljeni u svojstvu pešaka kretao i zadržao na kolovozu, za koji prekršaj je propisana novčana kazna u iznosu od 5000 dinara”, rekao je Marković medijima.

Prekršajni sud je od ukupno 20 podnetih zahteva, do sada rešio dva predmeta, na taj način što je odbacio zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, jer radnja opisana u zahtevu nije prekršaj.

Foto: Srbija Vesti

83 zahteva za sudsko odlučivanje za kretanje pešaka kolovozom

Prekršajnom sudu u Nišu podneto je ukupno 83 zahteva za sudsko odlučivanje. Policijska uprava u Nišu izdala je ukupno 30 prekršajnih naloga, a Policijska stanica u Aleksincu 53. Kako je navedeno u prekršajnim nalozima najčešće se radi o kretanju pešaka kolovozom.

“Od ukupno podnetih zahteva za sudsko odlučivanje ovaj Sud je odbacio pet zahteva za sudsko odlučivanje i stavio van snage prekršajne naloge jer podnosilac zahteva, odnosno policija nije postupila po nalogu Suda i u roku od 8 dana otklonila nedostatke, a koji se odnose na nedostavljanje dokaza, odnosno na preciziranje činjeničnog opisa radnje iz koje proizilazi pravno obeležje prekršaja”, kazao je Marković.

Protiv rešenja kojima su odbačeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno zahtevi za sudsko odlučivanje, i kojima su prekršajni nalozi stavljeni van snage, podnosilac zahteva, odnosno policija ima pravo žalbe Prekršajnom apelacionom sudu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com