Društvo

Potpisan ugovor o saradnji Prekršajnog suda i Pravnog fakulteta

Predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu profesor dr Goran Obradović potisali su ugovor o sradnji. Ugovorom je predviđeno da sudije Prekršajnog suda povremeno drže predavanja studentima Pravnog fakulteta, a sa druge strane, budući pravnici bi deo praktičnih vežbi obavili u sudnicama Prekršajnog suda. Praksa bi počela juna i obavljala bi se tokom leta.

„Potpisivanjem ugovora Prekršajni sud na najbolji način ostvaruje neke od postulata državne Strategije razvoja pravosuđa Republike Srbije. Strategija, inače, predviđa da se čvršće i bolje sarađuje sa naukom, odnosno sa fakultetima, a u našem slučaju to je Pravni fakultet. Strategija  predviđa i veću transparentnost u radu ovog  suda ali i čitavog pravosudnog sistema.Ugovor predviđa  da sudije Prekršajnog suda pružaju pomoć Pravnom fakultetu na taj način što će držati povremeno predavanja studentima, a oni će kod  nas sticati neophodna praktična znanja iz prekršajnog prava“, objašnjava predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković.

Profesor dr Goran Obradović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu dodaje da je ova vrste saradnje od posebnog značaja za studente.

 „Ovo je veliki događaj za Pravni fakultet  u Nišu jer do sada  nismo imali potpisan ugovor sa Prekršajnim sudom što je veliki nedostatak. Sada naši studenti mogu da obave praksu u Prekršajnom sudu , a istovremeno i da čuju predavanja sudija pre svega u onom praktičnom delu što će svakako podići kvalitet nastave“, kazao je dekan profeor dr Goran Obradović.

Praksu u prekršajnom sudu obavljaće tokom leta studenti druge, treće i četvrte godine.

  „Studenti već imaju obaveznu praksu tokom leta i uglavnom odlaze u one institucije sa kojima imamo potpisane ugovore.  To se jako dobro odvija i imamo višegodišnju  saradnju koja se sada malo zbog epidemije korone promenila, ali se nadamo da će se i to od ove godine, takođe, promeniti“, zaključuje dekan dr Goran Obradović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com