Kultura

Niš u srednjem veku

Kako su se prostirali i kako su izgledali gradski bedemi, gde su bile gradske crkve, trgovi, gradski kvartovi i nekropole, kakva je bila urbana topografija i šema vizantijskog Nisosa i srednjoevropskog srpskog Niša, pitanja su na koja će odgovoriti dr Miša Rakocija u svom predavanju „Urbana topografija srednjovekovnog Niša iz zapisa putopisa i starih karata“.

Ovo je ujedno i prilika da Nišlije saznaju kako je mogao da izgleda kasnorimski Naisus, vizantijski Nisos i srpski Niš.

Misa Rakocija„Niš je bio osmišljen po sistemu koncentričnih krugova sa utvrđenim Malim, gornji, gradom sa donžon kupolom i Veliki, donji, grad opasan bedemom i podgrađem“, kaže dr Miša Rakocija.

Niš je grad sa istorijskim i urbanim kontinuitetom sa gradskim četvrtima, forumom, trgovinama, sa zgradama za stanovanje, mrežom ulica, crkvama, tržnicom i gusto naseljenim predgrađem.

Gde je bio znameniti manastir Svetog Prokopija. Zašto Stefan Nemanja obnavlja nepoznatu crkvu Svetog Pantelejmona. Šta Srbi grade u Nišu.

 

„Nisos je rezultat vizantijskog urbanizma i kao takav, bio je grad u kome se živelo u skladu sa građanskim zakonima, a ne samo tvrđava sa vojnom posadom“.

Sve ovo je samo deo priče o srednjovekovnom Nišu, a o kojem Nišlije mogu da čuju na predavanju 1. novembra u Domu arhitekata Niša sa početkom od 19 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com