Društvo

U Nišu testiranje učenika za školovanje u Americi

Kako bi dobili stipendiju za godinu dana školovanja u Americi, učenici prvog i drugog razreda srednjih škola u Republici Srbiji prolaze besplatno testiranje, koje se održava ovog vikenda u niškoj Gimnaziji „9. maj“.

Stipendiranje srednjoškolaca za školovanje u Americi organizuje se u okviru FLEX programa koji predviđa da određeni broj srednjoškolaca dobije mogućnost da se školuju u nekom od koledža u Americi.

Pravo na prijavljivanje imali su đaci koji su rođeni između 1. januara 2000. godine i 15. jula 2002. godine, dok je za učenike sa invaliditetom uslov da su rođeni između 15. februara 1999. i 15. jula 2002. godine. Kandidati mogu biti testirani u samo JEDNOM centru za testiranje.

„Testiranje se sastoji iz tri kruga. Prvi krug testiranja je kraći test engleskog jezika, a kandidati će sa rezultatima biti upoznati odmah nakon zvršetka testiranja. Nakon toga sledi drugi krug testiranja koji podrazumeva duži test znanja engleskog jezika i pisanje sastava na engleskom jeziku na svakodnevne, životne teme. Kandidati koji uspešno prođu prva dva kruga testiranja biće pozvani na intervju i pre njega morati da napišu još jedan esej i onda dobijaju materijale za prijavu“, kažu u Gimnaziji „9.maj“.

Srednjoškolci koji budu odabrani da učestvuju u ovom programu, biće obavešteni na proleće.

Kandidati će biti odabrani na osnovu postignuća učenika koja se vide iz detaljne prijave, preporuke nastavnika i demonstrirane pripremljenosti za godinu dana razmene i boravka u Americi.

Gimnazija 9 maj

Stipendija za godinu dana školovanja u Americi obezbeđena u okviru “Flex” programa koji je pokrenut pre više od dve decenije od strane Kongresa SAD, a zahvaljujući njemu svake godine se u Ameriku pošalje na školovanje oko 800 učenika.

Učenici koji dobiju priliku da se godinu dana školuju u Americi živeće u nekoj američkoj porodici koja se prijavi za učestvovanje u ovom programu. Stipendija koju učenik dobije pokriva avionsku kartu, mesečni džeparac i zdravstveno osiguranje.

Učenici su se već testirali u Valjevu, Kragujevcu, Prijepolju, Novom Pazaru, Novom Sadu i Zaječaru. Trenutno je testiranje u Nišu, a potom 10. oktobra biće organizovano u Vranju i 5. novembra u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com