DruštvoLica Niša

Više puta spaljivan, njegove grane često lomljene, ali Beli dud u Niškoj Banji, star oko 150 godina, odoleva zubu vremena

Stablo Belog duda koje raste u samom centru Niške Banje predstavlja jedinstveni primerak svoje vrste, kako po starosti tako i po dimenzijama. Po priči meštana, dud je više puta spaljivan i njegove grane su često lomljene, ali i dalje odoleva zubu vremena. On je samo jedan od sedam neobičnih Spomenika prirode u Nišu, koji su zakonom zaštićeni jer su neki stari i više od dva veka.

Stablo Belog duda u Niškoj Banji ima visinu od 15 m koje sa širokom okruglom krošnjom dominira u prostoru. Njegova starost je procenjena na oko 150 godina.

„Stablo belog duda ( Morus Alba L.) u Niškoj Banji, stavljeno je pod zaštitu Odlukom Skupštine grada Niša od 27.06.2003. godine, o zaštiti spomenika prirode, pod imenom „”Beli dud u Niškoj Banji“, kao spomenik prirode III kategorije, kao tipičan predstavnik voje vrste. Za staraoca je određeno JКP “Mediana” Niš.“

Foto: V.Milićević

Kako je obašnjeno u gradskoj odluci, obim debla na visini 1,30 m je 4.15 m, a visina stabla je 14 metara. Prečnik debla iznosi 1.32 m, dimenzije krošnje 14.30 x 14.40, a starost stabla je procenjena na oko 150 godina.

Foto: V.Milićević

Beli dud je vrsta poreklom iz Kine. U Evropu je doneta u 12. veku radi gajenja svilene bube. Brzo raste, daje plod – dudinju i dosta se koristi za izradu predmeta od njegovog drveta.

Ova vrsta drveta dostiže starost oko stotinak godina, ali ovaj primerak u Banji je premašio tu vrednost. Iz tog razloga zaslužuje da bude zaštićen. 2003. godine svrstan je u Spomenik prirode botaničkog karaktera površine 1,65 ara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com