Društvo

(VIDEO) Beli dud u Niškoj Banji, star oko 150 godina je turistički dragulj

Više puta spaljivan, njegove grane često su bile lomljene... danas pod zaštitom države.

Stablo Belog duda koje raste u centralnom parku Niške Banje predstavlja jedinstveni primerak ove vrste, po starosti i dimenzijama.

Meštani Niške Banje tvrde da je dud više puta spaljivan grane često lomljene ali je najbitnije to da odoleva zubu vremena.

Beli dud je jedan od sedam izuzetnih Spomenika prirode u Nišu, koji su zakonom zaštićeni jer su neki stari i više od dva veka.Beli dud u Niškoj Banji, cer “zapis” u Leskoviku, dud u Medoševcu, hrast kod Banjičkog jezera, novoselski brest, hrast “lužnjak” i “Rajkovićev” hrast u Donjoj Trnavi su stabla u Nišu i okolini koja su pod zaštitom države.

Stablo Belog duda u Niškoj Banji ima visinu od 15 m koje sa širokom okruglom krošnjom dominira u prostoru. Njegova starost je procenjena na oko 150 godina.

“Stablo belog duda ( Morus Alba L.) u Niškoj Banji, stavljeno je pod zaštitu Odlukom Skupštine grada Niša od 27.06.2003. godine, o zaštiti spomenika prirode, pod imenom “”Beli dud u Niškoj Banji”, kao spomenik prirode III kategorije, kao tipičan predstavnik voje vrste. Za staraoca je određeno JКP “Mediana” Niš.”

Obim debla na visini 1,30 m je 4.15 m, a visina stabla je 14 metara. Prečnik debla iznosi 1.32 m, dimenzije krošnje 14.30 x 14.40. Trenutno je samo stablo ojačano i povezano kako bi se održalo. Ovaj dud je proglašen i spomenikom prirode jer je botaničkog karaktera površine 1,65 ara.

Beli dud u Niškoj Banji; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Beli dud je vrsta drveta poreklom iz Kine. U Evropu je ovo drvo doneto u XII veku radi gajenja svilene bube. Brzo raste, daje plod – dudinju i koristi se za izradu predmeta.

Ova vrsta drveta dostiže starost oko stotinak godina, ali ovaj primerak u Niškoj Banji je premašio tu starost te predstavlja pravi turistički dragulj.

@niskevesti.rs

Topli februarski dani i Niška Banja… “Beli dud” jedna od atrakcija banje

♬ original sound – Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com