Društvo

U BANJI VIDRIŠTE KOD NIŠA RASTE NEOBIČNA BILJKA: Azijska retka biljka ovde pronašla dom

Kada su pre nekoliko meseci Nebojša Stamenković – Neša Travka i njegov prijatelj Vlastimir Nikoloć poznat kao Kalač, u Vidrištu, na izvoru tople vode pronašli neobičnu biljku koju do sada nigde nisu sreli, ostali su iznenađeni što u njihovom slučaju može da se učini i pomalo čudnim jer su dobri poznavaoci prirode i biljaka koje se mogu naći u ovim krajevima.

Biljka u Vidrištu ih je iznenadila. Takvu do sada nisu videli pa je to uzburkalo i pokrenulo njihovu radoznalost. Obratili su se Zavodu za zaštitu prirode i Prirodno matematičkom fakultetu ali i botaničarima iz Evrope u FB grupi European plants and their habitats. NJihova upornost se isplatila. Dobili su odgovor.

“Biljku su determinisali Alfredo Rejes i Dani Pelagati i latinski naziv joj je Hydrophilia corymbosa a kako će joj biti srpsko ime još uvek se ne zna. Nepoznanica je i kako je ova biljka iz daleke Azije dospela u okolinu Niša”, kažu njeni pronalazači.

Foto: privatna arhiva

Pokušavaju kako sebi tako i drugima da objasne kako se biljka iz Azije našla u Vidrištu.Stvorili su neku svoju teoriju, koju, ruku na srce nauka teško da može da prihvati. Ali ovi ljubitelji prirode, kako kažu ne znaju na koji bi drugi način objasnili to što su pronašli.

Neša Travka

“Biljka se koristi za akvarijume pa je moguće da je neko nekada čistio akvarijum i bacio otpad u ovaj izvor i ona se tako razmnožila”, kažu Nebojša i Vlastimir.

“Zaštićena je gde god da se gaji i traži dosta kalijuma. Zašto u Vidrištu? Godi joj toplota jer je u pitanju izvor tople vode a ima i kalijuma jer kupači u banji koriste sapun”, dodaju i smatraju da ovaj raritet mora biti i kod nas zaštićen.

Foto: privatna arhiva

Nisu im poznata njena lekovita svojstva ali ako reguliše mikroklimu po akvarijumima sigurno je dobra.

“Nije pametno mnogo hvaliti njenu lekovitost pre nego što se zaštiti jer će je bespomučno čupati”, kažu naši Nebojša i Vlastimir.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com