Društvo

Posete Cerjanskoj pećini u specijalnoj opremi i u pratnji vodiča

U saradnji grada Niša i Ministarstva turizma i telekomunikacije realizovan je projekat “Poboljšanje turističke ponude specijalnog interesa u Nišu”. Projektom su planirani radovi na dve lokacije na teritoriji Gradske opštine Pantelej, Cerijanska pećina i poletište Vidrište.

Zahvaljujući projektu obezbeđeni su Solarni paneli za Cerjansku pećinu i sredstva za  izgradnja dva paraglajding poletišta na Višegrad steni. Naime, u pitanju su bespovratna sredstva Ministarstva turizma u iznosu od 9 miliona dinara, bez učešća Grada, a rok za završetak radova je šest meseci.

“Što se tiče Cerijanske pećine, planirani su solarni paneli za potrebe snabdevanja električnom energijom i plato ispred vizitorskog centra, postavljanje rampe i ojačavanje ograde pri samom ulazu u pećinu”, izjavila je Milena Popović, iz Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj.

Prema rečima gradske većnice, Adriane Anastasov, svakog vikenda naši građani mogu da se prijave za posetu pećine preko Turističke organizacije Niš koja je u saradnji sa Direkcijom za izgradnju Grada realizuju te posete. Posete se organizuju u ograničenom broju i specijalnom opremom u pratnji vodiča.

“Što s tiče poletišta na Višegrad steni, radimo na uređenju dva paraglajding poletišta. Na Višegrad steni, koja je specifična i poseduje “ružu vetrova” zbog koje može da se leti veoma dugo  i tamo se ogranizuju svetska i evropska takmičenja u paraglajdingu.  Krajem meseca će se odrzati takmičenje na Višegrad steni. Naredne godine je planrano Evropsko takmičenje u letnjem period”, dodala je Adriana.

Dodaje da je Ministarstvo turizma izdvojilo je sredstava za uredjenje poletišta, a grad Niš će sanirati put od sela Oreovac do samog poletišta.

Cerjanska pećina nalazi se na 14 kilometara  od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. Pećina otkriva predivan svet ispod zemlje satkan od kanala, hodnika i dvorana, kao i bogatstvo pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova. Prema procenama geologa, ova hidrološki aktivna pećina nastala je pre više od 2 miliona godina. Interesantno je da kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela je 6025 m, navode iz Turističke organizacije Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Neverovatno koliko se neznanja oseća u obraćanju većnice A. Anastasov.

  2. Sve je to lepo što treba da se uradi,i sigurno će ulepšati taj prostor oko pećine.
    Ali tu ima jedan veliki problem kako doći do cerjanske pećine.
    Od samog polaska iz bilo kog dela grada pa nadalje. Najgori deo je od izlaska iz grada pa do same pećine. Put je blago rečeno užasan. Kroz samo selo još gori. Ja neznam da li neko ko je išao da se opet vratio da vidi pećinu.
    Ja sam išao pre korone i nikad više i to sve zbog puta i ne pada mi napamet da nekog vozim do pećine da bi mu pokazao.
    Ako pod hitno ne sredite infrastrukturu neće biti ništa od poseta i turizma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com