Društvo

Veliki uspeh mladih niških kuvara u Turskoj

Pehar, pet zlatnih, jedna srebrna i dve bronzane medalje, bilans je uspeha juniorskog tima Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, na Internacionalnom festivalu gastronomije koji se održava u Turskoj.

U pojedinačnoj konkurenciji, u disciplini moderna kuhinja, zlatom se okitio Mihailo Stojanović, srebrom Andrija Kocić, dok su njihovi drugovi Dragan Jovanović i Aleksa Jeremijić poneli bronzane medalje. U pripremanju jela nacionalne kuhinje na moderan način, u ekipnom plasmanu, ovaj mladi tim je osvojio zlatne medalje i pehar.

Mihailo, Andrija i Dragan su učenici četvrtog, a Aleksa učenik trećeg razreda niške Ugostiteljsko-turističke škole.

Foto: Z.M.

Moderna kuhinja jeste deo programa po kojem učimo, ali o trendovima u ugostiteljstvu saznajemo upravo na ovakvim mestima. Naši đaci su pokazali da ne zaostajemo za svetom. Napravili smo odličan tim za ovo takmičenje i nismo imali ni najmanju sumnju da će postići visoke rezultate. Uostalom, svi oni su i vredni đaci, dobri ljudi, lepo vaspitani i mesto im je među najboljima“, kaže Petar Arsenkov profesor gastronomije i mentor juniorskog tima.

Foto: Z.M.

Pripremanje hrane u boksovima, gde za tridesetak minuta svako od takmičara od dobijenih namirnica mora da napravi specijalitet moderne kuhinje, nije nimalo lak posao, tim pre što se sve odvija pod budnim okom sudija. A ocenjuje se sve, od toga kako izgledaju, kako se ponašaju, koliko su ekonomični, spretni, kreativni, i na kraju, izgled i ukus pripremljenog.

Pored medalja, iskustvo koje ponesu sa ovakvih takmičenja, kažu, ne može da se meri ni sa jednim školskim časom.

Foto: Z.M.

Mnogo nam znači što, osim samog takmičenja i ličnog dokazivanja, imamo priliku da razgovaramo sa znatno iskusnijima od nas. Tako saznajemo neke tajne kuvarstva koje se ne uče u školi. Ovaj put smo savete, kako da najbolje iskoristimo svojih pola sata u boksu, dobili od Iztoka Legata vrhunskog kuvara i međunarodnog sudije iz Slovenije. Prepoznao nas je, jer nas je prvi put video u Nišu na Gastro-turističkom festivalu“, kaže Mihailo Stojanović.

Foto: Z.M.

Četverac mladih niških kuvara iza sebe ima brojna takmičenja u zemlji i inostranstvu. Svi zajedno do sada su osvojili nekoliko desetina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, dok je Aleksa Jeremijić, najmlađi među njima, na ovogodišnjem evropskom takmičenju gastronoma u Budvi, u konkurenciji juniora, osvojio pobednički pehar za pripremanje jela sa roštilja.

Da su najbolji kada se udruže, pokazali su drugog dana festivala, takmičeći se u pripremanju jela nacionalne kuhinje na moderan način.

Bilo je važno da budemo jedinstveni i sinhronizovani kao tim. Izazov je bio veliki naročito zbog toga što je više sudija pratilo naš rad, od pripreme namirnica, preko kuvanja, tehnike oblikovanja i serviranja, do toga koliko smo spretni, maštoviti i uredni. Bili su stroži i zahtevniji nego prvog dana, ali smo ipak izborili visoke ocene, zlatne medalje za svakog od nas i pehar za ekipu“, kaže Aleksa Jeremijić najmlađi član tima.

Foto: Z.M.

Turska je zemlja koja broji više od dva miliona kuvara. Istanbul, Izmir, Alanja, Denizli, samo su neki od gradova gde se tokom godine organizuju takmičenja gastronoma, koja odlikuju izuzetna posećenost i velika konkurencija.

Foto: Z.M.

To pokazuje da je Turska ozbiljna turistička destinacija, jer je na vreme shvatila da bez dobre kuhinje nema ni kvalitetne turističke ponude. Festival u Denizliju okuplja velika imena svetske gastronomije, ali daje šansu i mladim ljudima koji su tek na početku svojih karijera. Naši momci su u izuzetno jakoj konkurenciji, od skoro hiljadu učesnika, predstavili sebe i svoje umeće, svoj grad i Srbiju, a siguran sam da su ponešto i naučili. Sudije kažu da imaju potencijala i verujem da će jednog dana i oni biti vrhunski šefovi kuhinje“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koji je na festivalu u Denizliju bio član sudijskog tima, ali, prema propozicijama, nije ocenjivao srpske takmičare.

Foto: Z.M.

Za 13 godina koliko postoji ovo niško udruženje iznedrilo je veliki broj ugostitelja koji danas rade kao šefovi kuhinja u raznim restoranima širom Evrope.

Fokus naših aktivnosti u udruženju jesu mladi. Želimo da im pružimo šansu da se pokažu i da, kroz praksu, dođu do novih saznanja. Praksa je, ipak, majka uspeha. To potvrđuje plejada mladih koji su pod okriljem našeg udruženja prošli brojna takmičenja i danas rade i van granica Srbije. Osim kuvara, tu su i barmeni, flamberi, poslastičari, pekari…“, navodi Mirašević.

Festival u Denizliju u Turskoj, jedno od masovnijih svetskih takmičenja kulinara, promoviše društvenu, kulturnu i ekonomsku ulogu ugostiteljskog sektora. Ove godine svoje originalne ideje koje karakterišu trendove u gastronomiji danas, predstavilo je nekoliko stotina talentovanih kulinarskih timova sa različitih kontinenata.

Festival se završava 19. novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com