Društvo

Preminuo Zoran Mirašević

IN MEMORIAM

Zoran Mirašević poznati niški turistički i ugostiteljski radnik preminuo je danas u 63. godini od srčanih slabosti.

Ostaće upamćen kao čovek neiscrpne energije koju je ulagao da svoj rodni grad promoviše u zemlji i svetu organizujući turističke manifestacije koje su postale brend Niša. U poslu u kome je postigao mnogo, pored ljubavi bio je motivisan i željom da mladima prenese tajnu uspešnog ugostitelja u čemu je uspevao.

Miraševićeva misija u radu bila je afirmacija kvalitetne ugostiteljske i turističke ponude grada Niša i okoline, sredine u kojoj je živeo i radio, kao i stalna edukacija kadrova u ovoj oblasti.

Zoran Mirašević je rođen 1957. godine u Nišu, gde je završio srednju i Višu Ugostiteljsko-turističku školu, a potom stekao i zvanje ekonomiste. Stručnost i lični afiniteti opredelili su ga ka turizmologiji. Predanost poslu, odgovornost i ambicioznost osobine su koje su ga dovele do rukovodećih mesta u nekoliko ugostiteljskih organizacija, u kojima se, zahvaljujući svojim talentom i rezultatima, afirmisao kao jedan od najpoznatijih ugostiteljsko-turističkih potencijala Niša, Nišavskog regiona i Republike Srbije.

Jedan je od osnivača Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, kojim je rukovodio punih 14 godina. Svoje lidersko umeće i uspešnost u timskom radu, prikazivao je na brojnim takmičenjima ugostiteljsko-turističkih radnika Srbije i Jugoslavije, kako na domaćoj tako i na inostranoj sceni. Posle godina pauze obnovio je manifestaciju “Zlatne ruke” po kojoj je jug Srbije bio prepoznatljiv.

Iako mu nagrade nikada nisu bile cilj, već priznanje za rad i pružanje maksimuma, Mirašević je dobitnik mnoštva najviših priznanja u oblasti turizma i ugostiteljstva, među kojima su “Zlatno turističko srce” i “Turistički oskar” za ličnost godine 2014. u ugostiteljstvu jugoistočne Evrope, kao i najvišeg priznanja grada Niša nagrade “11. januar”.

Dobitnik je spomenice “Opštežiteljne Srpske carske larve manastira Hilandar” 1998. godine.

Njegova neiscrpna energija, organizatorske sposobnosti i stalno praćenje aktuelnih dešavanja i prilika u turizmu, ugostiteljstvu, privredi i kulturi razlog su zbog kojeg mu je bilo povereno organizovanje mnogih važnih kulturnih, sportskih i studentskih manifestacija u gradu.

Kao višegodišnji organizator Filmskih susreta u Nišu, Udruženje glumaca više puta ga je proglašavalo i nagrađivalo za najboljeg domaćina. Skoro tri decenije Mirašević je bio organizator manifestacije Izbor glumačkog para godine “ONA I ON”, koja se u Nišu održavala u okviru Filmskih susreta više od 40 godina. Kuriozitet je što je jedini dobitnik glumačkog priznanja iako nije glumac.

Mirašević je autor sedam knjiga iz oblasti ugostiteljstva, a njegova stručna saopštenja objavljivana su u raznim časopisima.

Zoran Mirašević je iza sebe ostavio suprugu, dvoje dece i troje unučadi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com