Društvo

Bogatstvo srpske kuhinje na manifestaciji „Zalogaj juga 2020“ u Nišu

U nameri da očuvaju tradiciju pripremanja starih jela, kao i kontinuitet prezentovanja gastronomskog bogatstva srpske kuhinje, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, sedmu godinu zaredom, organizovalo je manifestaciju “Zalogaj juga 2020”.

Iako zamišljena kao međunarodna, ovogodišnja manifestacija je imala republički karakter. Okupila je više od stotinu takmičara iz brojnih gradova Srbije – Subotice, Kragujevca, Kladova, Vlasotinca, Aleksinca, Svrljiga, Ćićevca, Resnika, Vranja, Pirota, Niške Banje, Niša…

Foto: S.P.

Srbi uživaju u kuvanju, često koristeći stare srpske recepte, kojima uz dobru volju i dosta mašte daju novu dimenziju za uživanje. U godini domaćeg turizma učesnici manifestacije “Zalogaj juga 2020” prezentovali su srpsku kuhinju sa svim različitostima i specifičnostima, uslovljenim podnebljem iz kojeg dolaze.

Foto: S.P.

Upravo je u toj različitosti svo bogatstvo srpske kuhinje, što je manifestacija pokazala. Od pekarskih proizvoda, preko jela iz kotlića, roštilja, starih srpskih jela i poslastica do inovativnih recepata, kojih je iz godine u godinu sve više, predstavljeni su proizvodi koje bi svaki restoran koji drži do tradicije trebalo da ima na svom meniju. Srbija dugo ima reputaciju zemlje gde se dobro jede. Budući da znamo šta strane turiste najviše privlači, ni sa jednim specijalitetom se ne bismo obrukali“, istakao je Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: S.P.

Često se za srpska tradicionalna jela kaže da su preukusna, kalorična, ali i da su porcije preobimne. Pored toga što je izdašna, način kuvanja jednostavan, a sastojci za pripremu nisu skupi, najvažnije je da je sveža i zdrava.

Foto: S.P.

Da li su baš ovi aduti bili presudni u odluci o sveukupnom pobedniku manifestacije, to zna samo žiri sastavljen od iskusnih gastronoma i sudija međunarodnog ranga. Nikola Kokan Mandić, Mariola Kocić i Radomir Veličković su procenili da lentu, pehar i statuu Car Konstantin treba da ponese ekipa Vlaškog nacionalnog restorana Miročanac iz Kladova.   

Foto: S.P.

Drago mi je da je kuhinja istočne Srbije proglašena najboljom. Ponudili smo specijalitete tradicionalne srpsko-valaške kuhinje koja su na meniju našeg restorana decenijama. Na planini Miroč u istoimenom selu smo razvili porodični biznis koji vode već tri generacije. Počeo je moj otac, a sada ja svoje iskustvo prenosim na svog unuka. Cela porodica je uključena u posao, a imamo i armiju poljoprivrednih gazdinstava iz tog kraja sa kojima sarađujemo, jer našim gostima želimo da pružimo svežu, zdravu i ukusnu hranu“, kaže Staniša Kržanović koji je prošle godine na Festivalu „Slavagastro“ u Beogradu, takođe, poneo priznanje za očuvanje tradicionalnih specijaliteta Istočne Srbije.

Foto: S.P.

Ljuta, slana, malo kisela ili slatka, ipak najvažnije je da je hrana kvalitetna i autentična. Učesnici manifestacije „Zalogaj juga 2020“ su to i pokazali, ponudvši hleb od heljdinog brašna, pite sa plavim patlidžanom, pohovanu boraniju, momački gulaš, aleksinačku mućkalicu, bakine kolače i još mnogo drugih ukusnih zalogaja spremanih na ognjištu ili vatri u kotlićima.

Foto: S.P.

Pehar za najbolji gulaš osvojio je juniorski tim Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, Petar Majstorović, Andrija Kocić, Dragan Kocić i Mihajlo Stojanović.

Foto: S.P.

Pehar za najbolju riblju čorbu poneo je Aleksandar Miljković iz Niša, dok je za tradicionalno najomiljenije jelo na Balkanu, roštilj, peharom nagrađen Predrag Stanković Mrnjak profesionalni ugostitelj iz Pirota.

Foto: S.P.

Zlatne medalje i statue Car Konstantin, za nacionalna jela, pekarske i poslastičarske proizvode dobili su Ivana Krainčanić iz Vlasotinca, Bojana Filipović iz Niša, kao i udruženja „Slatki zalogaj“ iz Rekovca, „Radinost“ i „Đenerali“ iz Aleksinca i Etno udruženje Korman.

Foto: S.P.

Takmičenje majstora nacionalne kuhinje održano je u prostoru Etno kompleksa „Konstantinov konak“ na Viniku nadomak Niša. Manifestaciju su podržali GO Pantelej, preduzeća „Lovopromet“, YUMIS i Plastic form iz Niša i Vino Župa iz Aleksandrovca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com