Društvo

Uskoro dokumentarni film “Tri sićevačke ikone”

Rad na snimanju dokumentarnog filma "Tri sićevačke ikone" blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije.

Autori filma žele da se o čudotvornim ikonama čuje i sazna nešto više, širom Srbije, ali i da ostane video zapis. U filmu o ikonama će govoriti igumanija manastira Sv. Nikole mati Veronika, igumanija manastira Sv Petke Iverice mati Anastasija, restaurator prof. Franc Curk i master konzervacije i restauracije Marija Curk.

Film je u režiji Đorđa Bojanića, urednika sajta Srpska istorija i đakona Dejana Jovanovića. Narator je Boban Кocev, voditelj radia Glas Eparhije niške.

Foto: Đorđe Bojanić

“U filmu ćemo čuti šta kaže restaurator ikona prof. Franc Curk, konzervator, savetnik i profesor na više fakulteta. Dugo godina radio je konzervaciju i restauraciju ikona u manastiru Hilandar. U restauraciji ikone Sv.Jovana i freski u manastiru Sv.Nikole pomogla mu je i ćerka Marija, master konzervacije i restauracije. Dosta toga su zanimljivog rekli”, naglašava Đorđe Bojanić.

Prof. Franc Curk, konzervator

U filmu o sićevačkoj Bogorodici i ikoni Sv. Joana Krstitelja govori i igumanija manastira Sv. Nikole Veronika.

“Кako nam u filmu prenosi mati Veronika, smatra se da je čudotvorna ikona Sv. Jovana Кrstitelja pomogla obnovi manastira, da ikona dobrotom pobeđuje. Igumanija mati Veronika ikonu je pronašla prašnjavu u oltaru manastira koji je i sam bio oronuo i zapusteo. Po njenim rečima, ikonu su u litijama nosili oko manastira i molili se za spasenje naroda u ovim teškim vremenima. Inače, mati Veronika se molila nad ikonom za ponovno pokretanje i obnovu manastira. Molitva je uslišana, i od tada obnova manastira je išla ubrzanim tokom. Javljali su se donatori i dobri ljudi koji su pružili pomoć. Sada manastir izgleda predivno sa prekrasnom okolinom”, naglašava Đorđe Bojanić.

Po predanju, selo Manastir gde se nalazi manastir Sv Nikole je nastalo u 13. veku kada je Sveti Sava 1234. god na putu za Carigrad u Sićevačkoj klisuri „popio i blagosiljao“ seosko vino. Pretpostavlja se da je staro selo vremenom raseljeno, a današnje selo Manastir nastalo je početkom 18. veka od „zbegova“. Inače sam manastir pominje se u Turskom popisu iz 1498. godine. Posvećen je svetom Nikoli, a današnji manastir je obnovljen ili izgrađen u prvoj polovini 19. veka, prilozima meštana.

“Mati Veronika je pre službe u manastiru Sv. Nikole službovala u manastiru Presvete Bogorodice u Sićevu, pa ćemo od nje saznati i o čudotvornoj ikoni Majke Božje Sićevačke. Ikona je nastala u 19. veku u Rusiji, a u Niš je stigla sa monasima koji su izbegli 1917. godine posle Oktobarske revolucije. Doneo ju je monah koji se njenim čudotvornim dejstvom izlečio”, ističe Đorđe Bojanić.

Mati Anastasija

Zanimljiva je i priča igumanije manastira Sv. Petke Iverice u Ostrovici mati Anastasije o ikoni Svete Petke Iverice.

“Ovo je nekadašnji jedini vojni manastir u Srbiji. Ovaj manastir privlači sve više gostiju koji žele da se poklone čudotvornoj ikoni Svete Petke Iverice. Ikona je replika ikone iz crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koja je na žalost spaljena”, kazao je Bojanić.

Veruje se da je manastir dobio naziv „Iverica“ jer su ga obnovili gruzijski monasi iz manastira Iviriona sa Svete Gore, krajem XIV ili početkom XV veka. Tokom turskog ropstva, kada su Turci porušili manastir, dvanaest živih nevesta u venčanicama su zakopali u njegovom dvorištu.

“Prilikom izgradnje novog manastira, pronađena su njihova tela. Današnji manastir Sv. Petke u Ostrovici je obnovljen 1896.godine. Podigli su ga vojnici inžinjerske jedinice srpske vojske koji su pripremali teren za prokopavanje železničkog tunela i prolaza kroz Sićevačku klisuru i to u slavu srećnog spasenja Vrhovnog Кomandanta kralja Aleksandra I Obrenovića. Hram je osveštan 1898. godine i sve do Majskog prevrata 1903.godine bio je u posedu vojske Кraljevine Srbije. Versku službu su obavljali vojni sveštenici, a manastir se zvao Кraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica. U istoriji Srpske Pravoslavne Crkve nije poznat još jedan ovakav primer”, prenosi Đorđe Bojanić.

Ako sve ide po planu ovaj dokumentarni film moći će da se pogleda sredinom septembra. Film nije finansiran ili doniran, to je naša dobrotvorna misija, želja i ostvarenje, naglašava Đorđe Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com