Društvo

Nekadašnji je jedini vojni manastir u Srbiji – Manastir Svete Petke Iverice

Na 20-om kilometru od Niša, uz sam magistralni put Niš-Sofija, koji vodi kroz Sićevačku klisuru, u selu Ostrovica, nalazi se manastir Svete Petke Iverice, poznatiji kao Manastir Iverica. Nastao u doba Uroša V.

Nalazi se na desnoj obali reke Nišave i nekadašnji je jedini vojni manastir u Srbiji.

Manastir Sv. Petke Iverice: Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

Ovaj manastir privlači sve više gostiju koji žele da se poklone čudotvornoj ikoni Svete Petke, Iverice. Ikona je replika ikone iz crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koja je na žalost spaljena.
Čudotvorna ikona Svete Petke, Iverice.

Veruje se da je manastir dobio naziv „Iverica“ jer su ga obnovili gruzijski monasi iz manastira Iviriona sa Svete Gore, krajem XIV ili početkom XV veka. Tokom turskog ropstva, kada su turci porušili manastir, dvanaest živih nevesta u venčanicama su zakopali u njegovom dvorištu.

Prilikom izgradnje novog manastira, pronađena su njihova tela. Današnji manastir Sv. Petke u Ostrovici je obnovljen 1896. godine. Podigli su ga vojnici inžinjerske jedinice srpske vojske koji su pripremali teren za prokopavanje železničkog tunela i prolaza kroz Sićevačku klisuru i to u slavu srećnog spasenja Vrhovnog Кomandanta kralja Aleksandra I Obrenovića.

Hram je osvećen 1898. godine i sve do Majskog prevrata 1903.godine bio je u posedu vojske Кraljevine Srbije. Versku službu su vršili vojni sveštenici, a manastir se zvao Кraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica.

U istoriji Srpske Pravoslavne Crkve nije poznat još jedan ovakav primer.

Piše: Đorđe Bojanić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com