Društvo

U ponedeljak se slave Sveta Tri Jerarha

Srpska pravoslavna crkva i vernici u ponedeljak, 12. februara proslavljaju Sveta Tri Jerarha, hrišćanski praznik ustanovljen 1076. godine u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. U srpskim krajevima ovi sveci smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hadnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme biti u toku godine. 

Sveta Tri Jerarha je krsna slava porodica, crkava, manastira i esnafska slava bakalina. Praznuje se 12. Februara (30. januara po julijanskom kalendaru), a svaki od ova tri svetitelja ima poseban dan u godini kada se praznuje. Sveti Vasilije Veliki praznuje se 14. januara (1. januara po starom kalendaru), Sveti Grigorije Bogoslov 7. februara (25. januar, po starom kalendaru), a Sveti Jovan Zlatousti 9. februara (27. januara, po starom kalendaru).

U niškom naselju Brzi Brod nalazi se hram Sveta Tri Jerarha.  Izgradnja je započeta 2006. godine, a redovno bogosluženje otpočelo je 17. jula 2011. Crkva je građena u srednjevekovnom silu i ima elemente zadužbina kralja Milutina.

Na dan 12. februara, koji ove godine pada u nedelju, sveštenstvo crkve sa vernicima proslavlja svoju slavu. Sveta liturgija pocinje u 8 sati, a nakon službe domaćini će skromnim posluženjem ponuditi sve prisutne.

Inače, trojica svetaca poznati su po svojim talentima koji ih čine velikim individualcima. Zajedničko im je što je svako svojim propovedanjem pokušao da ojača veru u Boga u vreme ranog hrišćanstva. Zlatousti je posebno propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast. Sveti Vasilije je kao pobornik Pravoslavlja bio veliki stub crkve. U crkvenoj službi naziva se pčelom koja nosi med vernicima. A Grigorije je prozvan Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu.

Redakcija Niških Vesti čestita krsnu slavu svima koji slave Sveta Tri Jerarha.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com