Društvo

Danas su Sveta Tri Jerarha kakvi vetrovi duvaju, takva će biti godina

Srpska pravoslavna crka i vernici 12. februara proslavljaju Sveta Tri Jerarha, hrišćanski praznik koji je ustanovljen 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveta Tri Jerarha su krsna slava mnogih srpskih porodica, crkava, manastira, kao i esnafska slava bakalina.

Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru, Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatousti 27. januar i 13. novembar.

Ovaj zajednički praznik ustanovljen je u 11. veku za vreme cara Aleksija Komnena.

 

“Jednom nasta odnekuda raspra u narodu oko toga, ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti”.

Da bi se razrešila ova podela, sva trojica su dobila zajednički praznik.

U našim krajevima trojica svetaca smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova.

Po tome kakvi vetrovi duvaju 12. februara, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u duvačke instrumente.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com