DruštvoHronika

U Nišu značajan porast količine zaplenjenih narkotika, manje privrednog kriminala

Porast broja saobraćajnih nezgoda za blizu 10%

Tokom oktobra 2023. godine, na području Policijske uprave u Nišu, registrovano je ukupno 291 krivično delo, u odnosu na 298 krivičnih dela u istom mesecu protekle godine, a što predstavlja umanjenje od 2,35%. Najbrojnija su krivična dela iz oblasti opšteg kriminala i zabeležen je gotovo jednak njihov broj kao i prethodne godine. Kao i u oktobru prošle godine, najveći broj krivičnih dela na području Policijske uprave u Nišu pripada grupi krivičnih dela protiv imovine.

U toku oktobra uočeno je značajno umanjenje ukupnog broja izvršilaca krivičnih dela, odnosno za 26,58% manje nego u oktobru 2023. godine, kao i smanjenje broja nepoznatih izvršilaca. U 20 slučajeva počinioci su, od strane policijskih službenika Policijske uprave u Nišu, uhvaćeni prilikom izvršenja krivičnog dela i rasvetljen je gotovo jednak broj krivičnih dela kao i u oktobru prethodne godine. Po nalogu nadležnih tužilaštava, zadržano je 13 lica.

U oblasti suzbijanja trgovine drogom zabeležen je veoma značajan porast količine zaplenjenih narkotika – izvršene su 33 zaplene različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, pri čemu je zaplenjeno 89,9 kilograma narkotika, za razliku od oktobra prethodne godine kada je u 49 navrata oduzeto 48,2 kilograma ovih materija.

U oktobru je evidentiran pad broja krivičnih dela protiv zdravlja ljudi od 46,87%, kao i krivičnih dela protiv slobode i prava čoveka i građana od 21,43% u odnosu na oktobar protekle godine. Registrovano je 8 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, odnosno 50% manje nego oktobra prethodne godine i 5 dela ekološkog kriminala što predstavlja umanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine od 68,75%.

Na teritoriji ove policijske uprave bezbedno je održano 331 javno okupljanje, odnosno 19 manje nego oktobra protekle godine, koja su pretežno bila sportskog, te kulturno-zabavnog i ekonomsko-socijalnog karaktera. Ovim skupovima je prisustvovalo 30.959 građana i nije bilo prekinutih ni zabranjenih javnih okupljanja. Tokom oktobra 2023. godine evidentirano je i smanjenje broja prekršaja protiv javnog reda i mira za 5% u odnosu na isti mesec prethodne godine, te nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, saop[tila je ni[ka policija.

U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ realizovane su radionice u 36 škola, kojima je prisustvovalo 3.647 učenika. O prevenciji vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju i bezbednosti dece u saobraćaju i vanrednim situacijama, sa najmlađima su razgovarala 62 policijska službenika i 17 vatrogasaca-spasilaca.

Pored rada na edukaciji, policijski službenici svojim prisustvom i aktivnostima u svim školama na teritoriji ove uprave doprinose bezbednosti dece, a što se ogleda i u primetnom smanjenju negativnih pojava u ovim ustanovama jer je u oktobru ove godine registrovano 12,5% manje krivičnih dela i 66,66% manje prekršaja nego tokom istog meseca prethodne godine.

U kontroli saobraćaja na putevima, na području Policijske uprave u Nišu, uočeno je i sankcionisano ukupno 5.210 prekršaja, od čega je otkriveno najviše prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, te nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje. Podnet je 691 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i iz saobraćaja je isključeno 176 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, 11 njih zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, kao i 42 vozača zatečenih pri upravljanju vozilom bez izdate vozačke dozvole. Saobraćajni policijski službenici izvršili su 67 saobraćajnih obezbeđenja i, pored redovnih, sproveli su i 27 pojačanih kontrola saobraćaja.

Na planu bezbednosti saobraćaja tokom oktobra ove godine evidentiran je porast broja saobraćajnih nezgoda za 9,91% u odnosu oktobar protekle godine. Teško povređenih lica u saobraćajnim nezgodama je bilo manje za 25%, dok je saobraćajnih nezgoda u kojima je nastala samo materijalna šteta bilo više za 2,73% u odnosu na oktobar 2022. godine. U najvećem broju slučajeva saobraćajne nezgode su uzrokovane pogrešnim izvođenjem radnji u saobraćaju od strane vozača. Iz ovog razloga Policijska uprava u Nišu apeluje kako na vozače, tako i na pešake da se dosledno pridržavaju saobraćajnih propisa jer time čuvaju kako svoj, tako i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Policijskoj upravi u Nišu podneto je 1.517 zahteva za izdavanje putne isprave, 3.523 zahteva za izdavanje lične karte, a izdato je ukupno 2.664 vozačkih dozvola, kao i 10.932 registracione nalepnice za unutrašnju upotrebu. Pokrenuta je i 1.651 revizija dozvola za držanje oružja.

Kao i u dosadašnjem periodu, policijski službenici Policijske uprave u Nišu će nastaviti da angažovanjem na svim poljima rada, uz maksimalnu posvećenost svom pozivu, čuvaju i unapređuju bezbednost svih građana, a naročito naših najmlađih, saop[tila je Policijska uprava u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Porast jer su izbori,inace ti isti inspektori ukp ili kog god odeljenja npr Kum,laki itd vam za dve glave cuvaju oruzije po klubovima i kafanama,za pet glave vam jave kada vas neko cinkari il podje u pretres itd…manite se nerealnosti,para vrti de burgija nece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com