Politika

Trud, zalaganje, jaka i dobra energija, posvećenost i odricanje po gradonačelnici osnovne karakteristike lokalne vlasti

Gradonačelnica grada Niša Dragana Sotirovski, predstavila je danas sa saradnicima, rezultate dvogodišnje lokalne vlasti u Nišu. Ona je rekla da će se u narednom periodu put gradske vlasti kretati u tri pravca, lokalnim projektima, projektima koje Grad radi u saradnji sa državom i put međunarodne saradnje. Gradonačelnica je najglasila da nije bilo lako, da je bilo teško i izazovno spojiti zahteve građana, sa mogućnostima, ali istovremeno i zahteve i viziju države i predsednika čiju su politiku sledili i ovde na lokalu. Ipak je ocenila da ljude koji čine lokalnu vlast karakteriše trud, zalaganje, jaka i dobra energija, posvećenost i odricanje.

Ipak gradonačelnica nije zadovoljna brzinom, jer je moglo i brže, bolje i efikasnije. Naglašava da ona i njen tim moraju da imaju istu viziju, jer samo tako Grad može da ide napred.

“Ako pitate da li smo mogli da uradimo više, verovatno da, ako pitate da li je to moglo sa manje stresa, verovatno da, ali ono što smo započeli uspešno završavamo, a posebno mi je drago što smo uspeli da većinu projekata koje su započeli naši prethodnici i završimo.”, rekla je Sotirovski.

Ona se osvrnula i na svoj ekspoze od pre dve godine i istakla da se u njemu nalazi sve ono što ovaj grad nema, ali bi trebalo da ima.

“Na mnogim stvarima iz ekspozea mi radimo, ali je nerealno da vi to stvorite za dve godine a neko nije mogao toliko godina unazad. Kada smo spomenuli botaničku baštu – odmah smo pristupili njenoj realizaciji, kada smo spomenuli da grad nema zoološki vrt – odredili smo njegovu lokaciju, kada smo rekli da grad spuštamo na reku – krenuli smo da sređujemo imovinu, kada sam spomenula sajamski prostor – završili projekat ekspo centra, dobili smo građevinsku dozvolu, kada smo govorili o akva parku – otišli smo korak dalje i rešili da ga izgradimo iz sopstvenog budžeta”, kazala je gradonačelnica.

Istakla je da je na računu Grada Niša u ovom trenutku sa svim plaćenim dadžbinama 1,4 milijarde dinara.

“To znači da smo sve platili, ali da imamo dovoljno para jer smo zaradili i uštedeli za neke nove projekte, za sve ono što ste mogli da čujete pre dve godine u ekspozeu i od čega nismo odustali. Želimo da ostavimo mogućnost i da ljudi koji dođu posle našeg mandata nastave projekte koje smo mi započeli, isto kao što smo i mi završili pojedine iz mandata prethodnog gradonačelnika.”, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski u obraćanju medijima.

Ona je zahvalila svim svojim saradnicima koji su dolazili sa svojim idejama, koje su preneli osluškujući građane, a koje su svi zajedno pretvorili u rezultat. Upravo su to pokazatelji, kazala je gradonačelnica,  da nisu obećavali, već da su radili.

Uporedila je 2015. godinu kada je prosečna plata bila 315 evra, a budžet 6 milijardi, sa sadašnom prosečnom platom od 630 evra, a budžetom od 12 milijardi.

“Idemo ka tome da imamo budžet od 14 milijardi, možda 20 milijardi pa i veći, ali na tome moramo svi da poradimo da stvorimo ambijent kako bi nam dolazili invenstitori i zapošljavali ljude, i kako bi smo zaista živeli u evropskom gradu po meri svih građana.”, naglasila je ona.

Prioritet će biti i mladi, oni koji treba da ostanu u ovom gradu. Njima, kaže posvećuju mnoge projekte i osluškuju njihove ideje. Zato će biti napravljen i omladinski centar koji će biti prvi u centralnoj, a drugi u čitavoj Srbiji, ponovila je gradonačelnica.

Gradonačelnica je ocenila i saradnju sa medijima i istakla da je relativno zadovoljna.

“Bilo je medija koji i dan danas sprovode organizovanu hajku protiv mog tima, a posebno protiv mene. Ja sam se prihvatila ovog zadatka, jer znam da on nije ni malo lak. Nije ni malo lako pre svega da predstavljate grad u muškom svetu, da radite i živite u jednoj veoma patrijahalnoj sredini i istovremeno da imate medije koji bi pre da se bave senzacionalnizmom nego da otkriju istinu, da izmišljaju afere tamo gde ih nema.  Aali imala sam dobre učitelje svih 25 godina i sada mogu da vam zahvalim na tome, jer i kada kritikujete ja znam da imate koga da kritikujete.”, istakla je gradonačelnica.

Ona je konferenciju za novinare, koja je inače tajala gotovo tri sata, na kojoj su se smenjivali sagovornici iz kabineta gradonačelnice, ali i svih Gradskih opštine, završila mudrom izrekom Lava Tolstoja koja kaže: “Istina je najoštrija sablja, a pravda je ništa drugo nego najbrojnija vojska.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Морам да признам да је Градоначелница веома духовита, када прича о резултатима, које објективно са људима (на слици) не можемо очекивати.

    1. Ne treba nama duhovitost i humor ! Dovoljno je izaci na ulice Univerzitetskog i treceg grada Srbije i videti urusavanje Nisa !
      Briga mene za medije,podobne i nepodobne, Nis je na totalnoj margini Srbije i pretvoren je u palanku i prciju sns kadrovika !
      Nerad, javasluk, neznanje, bahatost su atributi ove garniture lokalne vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com