Ekonomija

Što je nekada bila EI, sada će biti savremene tehnologije

Tabla na kojoj je pisalo „Dobro došli u Niš, grad elektronike“ godinama je pozdravljala one koji su dolazili u grad u kome su se svi ponosili Elektroskom industrijom.

Ove table odavno nema kao ni Elektronske industrije, ali je to prošlost koju grad baštini, a kako ovih dana može da se čuje na 4. Forumu naprednih tehnologija postaje sve izvesnije da ova stara tabla bude zamenjena novom – „Dobro došli u Niš, grad savremenih tehnologija“.

I pored toga, ne treba zaboraviti na prošlost, na početke, na vreme kada je Elektronska industrija bila pravi gigant, kako to kaže i profesor dr Bratislav Milovanović, predsednik Udruženja za negovanje industrijske baštine i promovisanje novih tehnologija, ali i član radnog tima Foruma naprednih tehnologija zaduženog za organizovanje izložbe na kojoj su se našli samo neki od proizvoda koje su Nišlije proizvodile prošlog veka u Elektronskoj industriji. Cilj izlaganja ovih eksponata je da se od zaborava sačuvaju izuzetni rezultati niških inženjera.

Tako je u okviru Foruma savremenih tehnologija i ove godine je otvorena izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“. Izložba je pokrenuta na inicijativu Udruženja za negovanje industrijske baštine i promovisanje nove tehnologije još pre pet godina, a četiri godine zaredom ona je propratna manifestacija Foruma.

„I ove, kao i nekoliko prethodnih godina, organizujemo izložbenu postavku odabrenih proizvoda niške Elektronske industrije iz perioda kada je Niš, sa pravom, nosio širom sveta prepoznatljivi naziv, „grad elektronike“. U to vreme Elektronska industrija je bila pravi gigant, nosilac privrednog razvoja i primene naprednih tehnologija, lider elektronskih tehnologija u Jugoistočnoj Evropi, partner vodećih svetskih kompanija i po meni jedan značajan činilac sveukupnog društvenog razvoja Niša, regiona, republike i savezne države“, kaže dr Bratislav Milovanović.

Osnovna ideja organizatora izložbe je sačuvati od zaborava izuzetne rezultate niškuh inženjera i tehničara, nešto što je pronelo slavu Niša širom sveta i uticalo da se društveni standard u to vreme znatno poveća.

„Grupa entuzijasta koja je počela ovu priču pre pet godina i koja je deo svog radnog veka provela ili vezala za život Elektronske industrije pokrenula je inicijativu organizovanog prikupljanja eksponata sa ciljem da se stvore uslovi za osnivanje jednog specijalizovanog muzeja industrijskog nasleđa. Grad je to prihvatio i sada je ovo četvrti put kako u okviru Forma to radimo“, istako je Milovanović.

U vreme Foruma u Oficirskom domu biće izloženi samo neki od eksponata kojih ima između dve i tri stotine. Ono po čemu je Elektronska industrija bila nekada prepoznatljiva sada mogu da pogledaju i Nišlije.

„To su prvi radio aparat, prvi televizor, prvi proizvodi u oblasti računarske industrije. Elektronska industrija je bila čudo“, kaže dr Bratislav Milovanović.

Članovi Udruženje se nisu ovde zaustavili. I dalje vredno sakupljaju proizvode koji su odalzili u svet pravo sa trake niškog giganta, ali su odlučili da to sve pretoče i u monografiju koja se nalazi u završnoj fazi i koju će uskoro predstaviti javnosti.

„To je monografija o Nišu kao gradu naprednih tehnologija.Monografija ima tri dela, istorijski pregled doprinosa naprednih tehnologija u vreme kada je Niš bio turska kasaba do Niša kao ratme prestonice, potom deo koji je posvećen izuzetnim rezultatima u razvoju Elektronske industrije, i na kraju, ali i najvažniji, deo gde se vidi da se ovde na temeljima starih rezultata javlja nova slika koju nose kompanije u oblasti savremenih tehnologija“, ističe profesor Milovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com