Stari Niš

STARI NIŠ: Episkopska ulica – od poljskog puta do važne saobraćajnice u centralnom delu grada

Episkopska ulica jedna je od saobraćajnica koje se nalaze u centralnom delu grada i prostire se od Trga 14. oktobar do Mokranjčeve ulice, na koju se nadovezuje.

Ulica je formirana na prostoru poljskog puta koji je od raskršća kod Crkve Sv. Arhanđela vodio ka crkvi Sv. Nikole, Gabrovcu, Gorici i Donjem Vlasu.

U drugoj polovini XIX veka, put je spajao Varoš-kapiju i Crkvenu malu sa dva manja naselja (hrišćanskim i muslimanskim) na Paliluli.

Posle izgradnje Pirotske pruge (1886/87) počinje stambeno naseljavanje ulice železničkim radnicima i službenicima.

U toku Drugog svetskog rada teren Palilule je dva puta bombardovan. Na prostoru porušene jevrejske kuće, iza Palilulske rampe, 60-ih godina je otvorena Paluluska pijaca.

Do 50-ih godina nosila je naziv ul. Cara Konstantina, zatim ul. Dimitrija Dimitrijevića, po članu KPJ koji je poginuo 1948. u Pragu. Od 2004. ulica nosi današnji naziv po zgradi episkopije (Eparhijski dvor), izgrađenoj pored stare Crkve Sv. Arhanđela 1940. godine.

Izvor: Leksikon grada Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Na slici su moj otac Vasilije Vujić,moj ujak iz Novog Sada Đura Ćupurdija i u kolicima moj stariji brat Mirko Vujić.U pozadini iza njih je naša kuća koja se lepi sa zgradom stare Žandarmerije.Slika je nastala 1963 godine jer mi je brat Mirko u bebi kolicima

    1. Хвала на исцрпном и истинитом одговору. Поздрав теби и брату Мирку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com