Politika

Slađana Miletić: Promena izbornog sistema, decentralizacija i regionalizacija Srbije prioriteti Novog DSS

Novi DSS se zalaže za decentralizaciju i to odmah zato što je Srbija jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope,  počev od organizacije vlasti gde je najveći deo ingerencija koncentrisan na nivou Republike Srbije u jednom čoveku, rekla je Slađana Miletić potpredsednica Izvršnog odbora Novog DSS.

Pozivajući se na demografske podatke ona je kazala da je jasno da se  manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd.
“Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave utvrđeno je da se od 19 devastiranih opština – 15 nalazi na jugu Srbije.
Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar je potpuno zapostavljen od strane države.
I ne samo Niš, već i Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje.
Reformu bi trebalo zasnovati na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava. Zato se mi zalažemo za direktne izbore”, istakla je Miletić.
Miletić je kazala da bi građani direktnim izborima i to na svim nivoima, znali koga biraju i zbog čega bi mogli da pozovu i prozovu na odgovornost one koje su glasali na ime i prezime!
“Izabrani poslanici, odbornici bili bi u obavezi da zastupaju te iste građane koji su ih birali i ukazali im poverenje da zastupaju njihove stavove u skupštinama gradova, odnosno Republike.
Naš cilj je i zaokruživanje samostalnosti lokalne samouprave i uspostavljanja decentralizacije u Srbiji koja podrazumeva jasno definisanje nadležnosti i finansiranja različitih nivoa lokalne samouprave”, kaže Miletić.
Ona navodi da stanovnici 11 beogradskih opština imaju prosečnu platu od 109.127 dinara i dodaje da je to 65,6% iznad republičkog proseka, dok na drugoj strani su svi oni koji primaju daleko manje od proseka.
“Čak 32 opštine primaju u proseku ispod 50.000 dinara, a ukupno 138 opština i gradova prima ispod 60.000 dinara. Kada uporedimo Vračar sa najvećom prosečnom platom u Srbiji i Bojnik sa najnižom 45.019 dinara, prosečna plata na Vračaru je skoro 2,5 puta veća”, istakla je Miletić.
Kao bitan faktor decentralizacije je to da se više od 50% ukupnih sredstava za sprečavanje nezaposlenosti “sliva” u region Grada Beograda, dodajući da je to region koji prema statističkim podacima ima najmanju nezaposlenost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com