Društvo

SAMO dva meseca nakon porođaja, Nišlijka ponovo zaigrala trbušni ples

Orijentalnim plesom se bavi već deset godina

O svom plesu mogla bi da govori danima, a znanje je sakupljala na raznim plesnim radionicama širom sveta koje su joj pomogle da svoje pokrete savlada do savršenstva donevši joj mnoštvo priznanja, nagrada i medalja. Nišlijka Nevena Iskrenović, profesionalna trbušna plesačica, samo dva meseca nakon što se ostvarila u ulozi majke, nastavila je da pleše i javno nastupa, jer kako kaže, nije želela da ples trpi.

Nevena, mama blizanaca, trbušni plesom se bavi već deset godina i kaže da danas ne ume da živi bez njega.

Od početnice u poznatom niškom plesom klubu, do asistenta, a zatim instruktora u istom, postaje profesionalna trbusna plesačica. Iako je Nevenina prvobitna ideja bila da se time bavi samo rekreativno, kasnije je to, sasvim spontano, preraslo u pravi biznis. Danas je mozemo videti kako pleše na raznovrsnim proslavama, skupovima, koorporativnim zabavama i svim vrstama slavlja na kojima publika uživa u umetnosti i ovakvom vidu zabave.

 

Većina ženske populacije će se zapitati kako je moguće posle blizanačke trudnoće sačuvati figuru i lep izgled, ali i kako nastaviti sa plesom i nastupima tako brzo.


Nevena kaže da veliku ulogu u tome igra sam ples.  Kao što je već poznato, ovo je jedna od retkih vrsta plesova koja pokreće skoro sve mišiće, što je  još jedna njegova prednost.

Nevena smatra da je vitku liniju zadržala upravo zbog toga što je toliko godina bila aktivna, pa i u samoj trudnoći.

“Preporučujem svim zenama da upoznaju svoje telo sa orijentalnim plesom i na taj način dovedu ga do savršenstva, a samim tim će podići svoje samopouzdanje, istaknuti ženstvenost i senzualnost koju svaka od nas ima u sebi”,  priča Nevena.

Ipak,  ona otkriva da postoji i negativna strana ovog zanata, bar kada je u pitanju naše područje.

“U Srbiji se o orijentalnom plesu malo zna, iako je sve češće viđen. Međutim, mnogi ga ne doživljavaju kao umetnost, što on i jeste, već neretko dobija vulgarnu konotaciju”, kaže ona.

Nevena, kao i ostale umetnice, ističe da se često susreće sa ovim problemom, ali da se uspešno bori da svima pokaže šta zapravo trbušni ples jeste.

 

“Najvažnije je slediti svoj cilj  i nikada ne odustajati, jer je samo tako sve moguće”, poručuje.

Ukoliko želite da vežbate, upoznajete se sa arapskim jezikom, muzikom, kulturom i novim ljudima,  zaplešite zajedno sa Nevenom. Zvuci orijenta,  mistični ženstveni pokreti i dobra energija otkriće senzualnost koju ste (možda) dugo skrivale.

Poreklo Trbušnog plesa

Trbušni ples (od francuskog izraza “Dance Du Ventre” – ples stomakom), orijentalni ples (od arapskog naziva “el Raqsu el Sharqia” – orijentalno plesanje) ili ples istoka, ali i “CifteTelli” kako je poznat u Grčkoj i “Rakkase” u Turskoj. Postoji još mnogo imena i izraza koje možete iskoristiti da biste objasnili o kojem plesu govorite. Smatra se da ovaj ples vodi poreklo iz Egipta, a prvi tragovi postojanja pronađeni su u Mesopotamiji. Tu su u hramovima pronađene ilustracije koje ocrtavaju nage plesače. Isti tip gravura pronađen je i u egipatskim hramovima nastalim oko 1000 godina p.n.e., kao i u Grčkoj.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com