Društvo

Šabić: Oprez zbog lažnih nagradnih igara na internetu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je na lažne nagradne igre na internetu, navodeći da tu postoji rizik moguće zloupotrebe ličnih podataka.

Povereniku, kako se navodi u saopštenju, učestalo pristižu prijave građana povodom lažnih nagradnih igara koje se postavljaju na internetu (društvenim mrežama, preko mobilnih aplikacija…).

“Organizatori lažnih nagradnih igara se služe nazivom nekog od poznatih privrednih društava ili brendova i od učesnika traže dostavljanje fotografije ili skeniranog ličnog dokumenta, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojoj je potrebno da se vidi fotografija tog lica”, objašnjava poverenik.

Nakon kratkog vremenskog perioda, navedena internet stranica ili nalog na društvenoj mreži na kojoj je postavljena lažna nagradna igra se gasi.

Pribavljeni lični podaci građana, odnosno kopije njihovih ličnih dokumenata, ostaju u posedu nepoznatih lica, sa ne malom verovatnoćom da mogu biti zloupotrebljeni, upozorava u saopštenju Rodoljub Šabić.

Kako se navodi, preko izvora na kojima su postavljene lažne nagradne igre ne može se utvrditi ko iste organizuje, niti sprovesti nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane njihovog organizatora, a u navedenim radnjama prepoznatljivi su elementi više mogućih krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, a koja se vrše korišćenjem interneta (prevara, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga).

Poverenik je u pismu upućenom tužilaštvu, sugerisao da se na ovu pojavu obrati pojačana pažnja.

Građane koji mu se obraćaju tim povodom, Poverenik upućuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na vtk@beograd.vtk.jt.rs.

Poverenik poziva građane da vode računa o svojim podacima o ličnosti i da se prema njima odnose odgovorno.

Podatke ne treba da olako ostavljaju na internet stranicama, odnosno, ukoliko to nameravaju da čine, treba prethodno da provere da li je ista zvanična stranica tog privrednog društva i da li isto organizuje neku od nagradnih igara, kaže se u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com