Društvo

Okrugli sto u Nišu: Što više infomacija od javnog značaja, to manje zahteva za slobodan pristup

Novim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja proklamuje se proaktivno objavljivanje informacija, jer što više informacija od javnog značaja organi vlasti objave, to će biti manje zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, izjavila je danas u Nišu Sofija Radojičić, viša savetnica u Sektor za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama.

Ona je bila jedna od učesnika okruglog stola „Pravo na pristup informacijama od javnog značaja i zaštita podataka o ličnosti“ održanom u Medija i reform centru u Nišu.

Radojičić je podsetila da je informacija od javnog značaja svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, koja je nastala u radu radu organa javne vlasti i o kojoj javnost ima opravdan interes da zna.

Govoreći o novinama koje je doneo Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Radojičić je kazala da je iz novog zakona izbrisan član 13., odnosno mogućnost da se zahtev odbije iz razloga zloupotrebe prava.

„Međutim, kao neka kompenzacija sada postoji način postupanja organa javne vlasti kada mu tražilac informacije traži informacije koje se nalaze u velikom broju dokumenata. U tim situacijama je organ javne vlasti dužan da u roku od 15 dana obavesti tražioca, odnosno da mu ponudi da izvrši uvid u tražene informacije i da izabere koje će od dokumenata zatražiti ili svesti zahtev na razumnu meru“, izjavila je Radojičić.

Prema njenim rečima, promenjena su i pravila u vezi sa postupanjem po neurednom zahtevu.

„Ukoliko primite neuredan zahtev dužni ste da u roku od osam dana obavestite tražioca da je potrebno da ga uredi i da postupate po njemu. Dodatna novina je u vezi sa dokumentima koji su označeni stepenom tajnosti. Ukoliko je stepen tajnosti odredio drugi organ javne vlasti u tim situacijama organ kome je podnet zahtev prosleđuje na dalju nadležnost, najkasnije u roku od osam dana, te taj drugi organ o zahtevu odlučuje u naknadnom roku od 15 dana“, istakla je Radojičić.

Kako je naglasila Radojičić ćutanje organa javne vlasti nije dopušteno i kazna je 30.000 dinara po prekršajnom nalogu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com