Društvo

Lakše i brže do informacija. Otvorena kancelarija Poverenika u Nišu.

U Nišu je danas otvorena regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka. Kancelarija se nalazi u ulici Milojka Lešjanina, br 26. i ona će građanima iz ovih delova države omogući da lakše ostvare svoja prava utvrđena Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Da je kancelarija potebna, svedoče rezultati istraživanja, koji kažu da i dalje građani van Beograda nisu upoznati sa tim čime se poverenik bavi, koja prava štiti, zbog čega treba da se obrati Povereniku, a zbog čega ne. Zahvaljujući izmeni Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja stvorena je mogućnost da se prvo otvori kancelarija u Novom Sadu, koja, prema njegovim rečima, daje rezultate. Uveren je da će isto biti i u Nišu.

Milan Marinković, Poverenik

„Jedna od glavnih ideja koje sam ja imao kada sam izabran za Poverenika u julu 2019. godine je da Poverenik izađe iz Beograda, da se približi građanima Srbije, lokalnim medijima i lokalnim udruženjima i da jednostavno širimo tu ideju zaštite prava na obaveštenost i prava na zaštitu privatnosti, prava koja štiti naš Ustav“, kazao je Poverenik Milan Marinović na otvaranju kancelarije u Nišu.

Ova kancelarija će služiti svim građanima iz ovog dela Srbije, koji prema rečima Poverenika u velikoj meri koriste mogućnost i podnose Zahteve za informacije od javnog značaja.

„U skladu s tim veliki je broj žalbi. Nema pravila na to na šta se one odnose. Otprilike svi organi vlasti svih lokalnih samouprava u Srbiji određene informacije daju „kao od šale“, dok su za određene malo zatvoreniji. Na svakom oranu je da proceni da li neku informaciju treba da zaštiti ili da da u skladu sa Zakonom. Svako ko je nezadovoljan, bilo da se radi o „ćutanju“ uprave, što smo delimično uspeli da eliminišemo kaznama, ili odgovorom koji su dobili – tu je Poverenik. On je jedini ko može da vam obezbedi informaciju, to ne može ni jedan Sud“, objasnio je Marinović i dodao i da postoje dežurni tražioci informacija, ali i  veliki je broj zloupotreba, koji su vrlo često na štetu čestitih tražioca informacija.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da otvaranje kancelarije Poverenika predstavlja korak bliže republičkim institucijama.
Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„S ozbizirom na to da je mnogo zahteva i prema kabinetu gradonačelnika, gradskim upravama, našim preduzećima, mislim da će njihova prava biti lakše ostvariva, a i mi ćemo sa Poverenikom, tamo gde nismo bili dobri kada su informacije od javnog značaja u pitanju da budemo bolji. Ovo je jedna vrsta decentralizacije jer svaka republička ustanova, koja otvori svoje prestavništvo u Nišu, ili se trajno preseli je nama korak bliže ka državi“, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica kaže da su gradske ustanove otvorene i da svaka ima lice koje je zaduženo da novinarima ili građanima da informacije od javnog značaja. Govoreći o pitanjima koja su joj uputili učesnici protesta, ona je istakla:

„Što se tiče zahteva građana, Gradska kuća je otvorena za sve 24 časa, sedam dana u nedelji. Imamo svakog meseca po nekoliko prijema građana. Nema razloga da se pitamo na ulici. Dozvoljeno svima da pitaju i ja ću im odgovoriti, pa i ljudima sa protesta koji dođu na prijem građana“, poručila je Sotirovski.

Kancelarije Poverenika u Ulici Milojka Lešjanina br. 26

Prema njenim rečima mali broj žalbi pokazuje da je Niš kao lokalna samouprava otvorena ka javnosti. Odgovaraju kažu uredno i novinarima, kada se pozovu na Zakon, a što se tiče ostalih pitanja tiče, poručuje da je je slobodna volja da li će na njih da odgovrore ili ne.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Poverenik je nezavisna, neutralna i vanpartijska licnost ! U, Srbiji ne, on je blizak vlasti i ona ga postavlja ! Slika nam govori ,ko je u sviti gradonacelnice i jesu li tu, profesionalno ili partijski .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com