DruštvoEkonomija

Roditelji na mukama! Komplet knjiga za osmake i do 17.000 dinara – u knižarama cene prošlogodišnje

Ove godine, kako je za sada najavljeno na juče održanoj sednici, školska godina počinje standardno. Sačekaće se i mišjljenje republičkog kriznog štaba, a ta sednica zakazana je za ponedeljak.

Đaci se najverovatnije vraćaju u školske klupe a roditelji kao i pred početak svake školske godine na mukama. Kako kupiti sve što je potrebno a da ne košta puno i da ostane nešto para i za zimnicu bez koje južnjaci ne mogu?

Foto: Pixabay.com/ilustracija

Prethodna godina bila je teška za sve zbog pandemije, pogotovu za prosvetare, ali i đake koji su morali da nastavu prate od kuće. Neki su se dobro snašli ali mnogi đaci, nerado govore o ponovnoj online nastavi. Upravo zbog ove neivesnosti roditelji još uvek nisu pohrlili u knjižare.

Školska godina bi trebalo da krene standardno od prvog septembra, a školarci i prosvetni radnici da se vrate svojim svakodnevnim školskim aktivnostima. Đaci jedva čekuju da se vrate u klupe kako bi se družili sa svojim vršnjacima, ili barem tako govore novinarima.

Desetak dana pred sam početak škole uvek je rezervisan za kupovinu potrebnog materijala, udžbenika, novih rančeva i oprema za narednu školsku godinu. Zbog neizvesne situacije i povratka u klupe , roditelji do danas nisu bili sigurni da li će njihovi najmlađi pratiti nastavu online ili ići u školu.

“Ne znam da li da kupujem deci nove sveske i pribor, ako budu ponovo pratili nastavu od kuće mogu da uštedim tu. Mnogi nastavnici su deci u Google učionici ostavljali lekcije koje su sami pripremili i deca su učila iz tih predavanja, pa sam u dilemi da li treba da kupujem i nove knjige. Sve je nekako nejasno i zbunjujuće”, kaže majka dva osnovca koja ne zna kako će da pokrije opremanje dva deteta školskog uzrasta.

Niške knižare spremno dočekuju i ovu godinu. Lanac knjižara u Nišu potvrdio je za Niške Vesti da i ovu godinu čekaju spremni, da su cene svezaka, bojica, pribora i svega potrebnog ostale iste kao lane.

“To je verovatno brinulo roditelje jer su očekivali da će zbog celokupne situacije poskupeti udzbenici i pribor”, kaže menadžer jedne poznate niške knjižare.

Navode da se gužve očekuju od ponedeljka jer je danas potvrđen početak škole.

Cena svezaka se kreće od 15 dinara pa do 150, u zavisnosti od formata i dezena, cena olovaka oko 30 dinara. Pernice koštaju od 180 do 320 dinara, a cena drvenih bojica do 750 dinara.

Roditelji će morati da izdvoje i do 17.000 dinara za kompet udžbenika, u zavisnosti od izdavača. Svako je za osmake najskuplji komplet.

“Cene kompleta se razlikuju od programa škole jer neke škole traže i radne sveske, neke ne. Kompleti se kreću od 12.800 do 17.000 za više razrede”.

Prodavci kažu da su cene prošlogodišnje ali da su roditeljima olakšali kupovinu brojnim mogućnostima kojima će olakšati plaćanje, jer je moguće knjige i opremu kupiti na više mesečnih rata, čekovima i administrativnom zabranom. Oni dodaju da nikada ranije nisu imali ovoliko popusta i mogućnosti da roditeljima olakšaju.

Ako se na sve ove troškove dodaju nove patike, pantalone i jakna za prvi školski dan…jasno je da će roditelji sa prosečnom platom biti na mukama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Imate besplatne pdf verzije koje mozete daleko jeftinije da stampate (cak i crno-belo ispada mnogo mnogo jeftinije) tako da use i u svoje kljuse dragi moji. Ko se ne snadje neka placa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com