Društvo

(VIDEO) Đaci Osnovne škole Nadežda Petrović u Sićevu gaje šljive, prave sapun i priveske na CNC mašini

Istureno odeljenje Osnovne škole Nadežda Petrović nalazi se u selu Ostrovica, blizu njive koja je u vlasništvu škole, a na kojoj rade zaposleni roditelji i učenici.

Njihov primarni motiv je da učenicima obezbede dodatne prihode, a u tome im, osim njive, pomažu i prirodni sapuni i privesci koje prave.

Foto: Ganja Nikolić

Lidija Ćirić, direktorka Osnovne škole „Nadežda Petrović” i zaposleni stalno su u potrazi za načinom da prikupe novac za učenike. U njihovoj školi osnovana je Učenička zadruga, preduzeće u preduzeću, nakon čega su odlučili da na njivi gaje šljivu, koja se pokazala kao najbolji proizvod.

Direktorka objašnjava da im je trebalo nešto po čemu bi bili prepoznatljivi u Srbiji.

„Pošto je ovo vinogradarski kraj, voćarski kraj, mi smo odlučili da to bude baš šljiva”, ističe Ćirić.

Šljivu uzgajaju, a zatim je suše i prodaju. U tome im pomažu mašine koje je doniralo Ministarstvo prosvete i sušara koju im je donirao Grad Niš.

Zaposleni u školi vode se željom da deci obezbede besplatne knjige, sveske i obrok. Učenici za sada dobijaju karte za muzej, predstave i bioskop. Mature je takođe besplatna, a ove godine učenici su dobili i udžbenike. Škola poseduje i laptopove za svakog učenika koji se koriste po potrebi.

Osim njive koja im donosi prihode, učenici sa nastavnicom hemije Katarinom Arsić rade na proizvodnji sapuna. Sapune, napravljene lakšom metodom koja je za njih bezbedna, takođe prodaju. U izradi se koriste glicerin, baza za sapun, eterično ulje lavande, sušena lavanda, cimet i ovsene pahuljice. Preko donacije Ministarstva prosvete kupili su šerpe, lonce, šporet i štapni mikser. Grad im je donirao destilator za eterično ulje, te je sada kabinet hemije opremljen za pravljenje sapuna.

Osim kroz njivu i sapune, ova škola dodatne prihode ostvaruje i prodajom privezaka.

U tome im pomaže CNC laser koji imaju, a pomoću kog učenici i nastavnik informatike i računarstva Nikola Sejmanović prave ove priveske. Nastavnik objašnjava da je deci to vrlo zanimljivo, a da su sami aparati bezbedni za rad. Kompjuterski program u kom učenici rade povezuje se sa laserom, a sam program predviđen je nastavom.

Direktorka i zaposleni trude se da pronađu nove načine i ideje da učenicima poboljšaju uslove.

U planu im je prodaja prirodnih sapuna u Nišu u susret Danu žena, a sličnu prodaju organizovali su i za Dan zaljubljenih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Е то се зове просвета, свака част за организацију, вољу и жељу! Наставници који су покретачи ових акција су прави пример просветног радника, то треба подржати још више. Пуна подршка од колеге, само напред!

    1. Поштовани,
      Имаћемо изложбу радова Ученичке задруге “Надеждине пчелице” 07. и 08.03.2024. год. у Обреновићевој улици преко пута тржног центра Форум.
      Ускоро ћемо имати и дигитални каталог, све се може видети на Facebook и Instagram профилу Nadeždine pčelice.

    2. Поштовани,
      Имаћемо изложбу радова Ученичке задруге “Надеждине пчелице” 07. и 08.03.2024. год. у Обреновићевој улици преко пута тржног центра Форум.
      Имаћемо ускоро и каталог производа.
      Све можете видети на Facebook и Instagram профилу Nadeždine pčelice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com