Društvo

REČ STRUKE O GRADNJI DALEKOVODA U BRZOM BRODU: Zakonska regulativa i bezbednost građana NISU usaglašeni

Protest stanovnika naselja Brzi Brod zbog gradnje dalekovoda, još jednom pokazuje da Zakonska regulativa i bezbednost građana nisu usaglašeni, smatra profesor Prirodno matematičkog fakulteta i astrofizičar, astrobiolog, predsednik Astronomskog društva “Alfa” Dragan Gajić. Zakonska regulativa mora da bude u skladu sa onim što misli struka, kazao je on Niškim Vestima.

Dodaje da je u slučaju dalekovoda koji se grade u ovom niškom naselju došlo i  do disproporcije oko pravljenja građevinskog plana, jer ako su obdanište i crvkva građeni nakon pravljenja ovog generalnog urbanističkog plana, onda je tu došlo do velike greške.

Prof. dr Dragan Gajić; Foto: Privatna arhiva

“Samo provlačenje kablova kroz zemlju je pitanje u kojoj meri će sprečiti prodor magnetnog polja na samu površinu.  Čak ni to nije po mom mišljenju toliko bezbedno koliko se očekuje da će biti bezbedno. Tu treba uzeti u obzir da se ne radi samo o magnetnom polju, već imate i zvučne frekfencije, takve koje su permanentne. Ono što predstavlja posebnu opasnost po zdravlje ljudi je njihovo stalno prisustvo.”, rekao je profesor Gajić Niškim Vestima.

Sigurno je da mi moramo da imamo dalekovod, ali je po profesoru Gajiću trebalo tražiti druga rešenja.

“Ne mogu da kažem da je za to kriva ova politika ili neka prethodna, ali ne brinemo o običnom čoveku i to je generalno ono što nama nedostaje. Ukoliko nam stručnjaci stalno govore da i u običnoj utičnici imamo zračenje, ja onda pitam da li je nama stalo do zdravlja ljudi? Očigledno da tu nešto nije u redu. To možda jeste u skladu sa Zakonom ove zemlje, ali nije u skladu sa zdravljem ljudi.”, kazao je on.

Rekao je da potpuno razume ljude iz Brzog Broda i njihovu bojazan, jer ovde u Nišu vlada jedan nehajan odnos svih vlasti do sada prema čoveku i građaninu, a ovaj protest je novi primer toga, kao što je primer toga i ulica Vojvode Putnika.

“Zračenje zavisi od toga kolika je kilovotna mreža u pitanju, ali kada je dalekovod u pitanju verovatno je 110 kw. Zakon nam u tom slučaju govori da on treba da bude udaljen oko 30 metara od objekata. Mi moramo da izgradimo takav stav i u sprovođenju Zakona da čovek mora da bude u fokusu, na prvom mestu, pa onda sve ostalo.“, ističe.

On lično smatra da je taj deo Niša morao da bude povezan sa centrom grada, da to bude jedan jedinstveni kej, da od Tvrđavskog mosta do Brzog Broda bude jedinstveno šetalište, sa uređenom stazom za pešake i bicikliste i da taj deo grada bude jedan centar rekreacije i uživanja ljudi.

Da podsetimo više od 2.000 stanovnika niškog naselja Brzi Brod protestovalo je juče zbog početka radova na izgradnji dalekovoda u tom naselju. Oni su kao i na prvom protestu održanom minulog vikenda, zatražili od nadležnih da izmene projekat i da u njihovom naselju, kao i ostalim delovima grada dalekovod bude izgradjen podzemno, a ne nadzemno.

Pročitajte još…

Stanovnici Brzog Broda drugi put protestovali: Traže podzemni dalekovod (VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com