Društvo

Stanovnici Brzog Broda dobili obećanje premijerke da će dalekovod biti podzemni

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod dobili su danas obećanje premijerke Srbije Ane Brnabić da će dalekovod pored tog naselja biti izgrađen podzemno, iako je prvobito planirano da bude izgrađen iznad zemlje. Zbog najavljene gradnje i postavljanja stubova iznad i u neposrednoj blizini dečijeg igrališta, parka, sportskih terena i dvorišta crkve, meštani Brzog Broda su u proteklih godinu dana više puta protestovali i blokirali Bulevar cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.

Brnabić je nakon obilaska parka i sportskih terena, razgovarala sa meštanima i istakla da će Vlada Srbije izdvojiti 5,1 miliona evra kako bi projekat gradnje dalekovoda bio izmenjen i kablovi bili ukopani.

“Pripremljen je zaključak Vlade koji će biti usvojen u ponedeljak, kako bi krenuli u brzu implementaciju svega ovoga. Novo rešenje zahteva dodatna sredstava, a to će pokriti Vlada Srbije”, izjavila je Brnabić.

Ona je kazala da je dalekovod predviđen planom iz 2014. godine kao nadzemni, ali da su u međuvremenu u Brzom Brodu izgrađeni sportski tereni i dečije igralište.

“Plan deteljne regulacije predviđao je gradnju nadzemnog dalekovoda zato što je to jeftinije i brže rešenje”, kazala je premijerka.

Dodala je da nadzemni dalekovodi nisu opasni, a uz to se prilikom projektovanja vodilo računa o sigurnosti i bezbezbednosti.

“Međutim, ljudi se ne osećaju komforno sa nadzemnim dalekovodima i našli smo mogućnost da ukopamo kablove. Važno nam je da to rešenje predviđa i da na istom potezu može da bude izgrađena saobraćajnica”, istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, dalekovod mora da bude izgrađen do 2024. godine kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje strujom Niša.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da će odlukom da se kablovi ukopaju grad dobiti saobraćajnicu dužine 3,2 kilometra koja će ići iznad trase dalekovoda i povezivati Brzi Brod sa centrom grada.

Stanovnik Brzog Broda Ivan R. Cvetanović kazao je da se nada da će doći do izgradnje dalekovoda i da će svi biti zadovoljni.

“Ne možemo da budemo sigurni 100 odsto, ipak živimo u takvom vremenu kada je mnogo toga u igri, ali generalno prezadovoljni smo načinom na koji je ovaj problem sada rešen”, istakao je Cvetanović.

 

On je podsetio da su se stanovnici Brzog Broda prošle nedelje sastali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dobili čvrsto obećanje da će njihov problem biti rešen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com