DruštvoEkonomijaVirus Korona

RAVNANJE RAČUNA: Pojedini ugostitelji zauzeli javni prostor sa zimskim baštama, a nikome ništa nisu platili

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je danas da će sa ugostiteljima razgovarati u narednim nedeljama, da nađu način kako da im pomogne, ali i da se pogledaju u oči i vide da li su pojedini ugostitelji poštovali prava koja su oni imali. Kaže da su pojedini zauzeli javni prostor sa zimskim baštama i da nikome do sada ništa nisu platili. Time su oštetili gradski budžet, a sada je došlo vreme da se računi poravnjaju, kategorična je gradonačelnica.

Najviše primera takozvanih zimskih bašti je na teritoriji Gradske opštine Medijana.

“Ni jedan jedini dinar nisu platili, nisu čak ni opterećeni rešenjima. Zauzeli su javni prostor, a nikome ništa platili nisu. Sada od grada traže neku vrstu pomoći. Narednih dana ćemo morati da izravnamo račune, da vidimo ko kome šta duguje i ko kome treba da pomaže. Moraćemo ozbiljno da porazgovaramo sa njima i da vidimo ta prava koja oni traže u vremenu kada je cela zemlja blokirana zbog kovida, jesu njihova prava, ali kolike su bile njihove obaveze i da li su ih poštovali”, istakla je Sotirovski.

Ona je rekla da je Grad spreman za razgovore jer zna da je ugostiteljima izuzetno teško, ali je i podsetila da  država pomagala sa minimalcima ne samo ugostiteljima već i mnogim privrednicima.

“Primiću ovih dana ugostitelje Niša da dogovorimo na koji način grad može i dalje da im izlazi u susret. Podsetiću vas da je na snazi odluka Skupštine da se ugostiteljima koji se nalaze u gradskim lokalima od januara 2021. do maja iste godine naplaćuje polovina zakupa. To je mnogo više u odnosu na odluku koja je doneta prošle godine. Videćemo šta će da kaže Uprava za finansije da li ćemo moći na taj način da im izađemo u susret”, rekla je Sotirovski.

Gradski većnik za komunalne delatnosti Miroslav Đokić objasnio je da je ovih dana rađena provera Odluke o zauzeću javnih površina i tako došli do toga da bi ta odluka u budućnosti morala da se menja kako bi se tačno utvrdilo šta su letnje a šta zimske bašte.

“Imali smo primere da su pojedinci zimske bašte koristili i u predmetu ozakonjenja. Pred nama je kompletna revizija odluke”, rekao je Đokić.

To znači da su pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata imali umanjene rashode, dok su drugi trenutno ugroženiji. Sve mora da se uzme u razmatranje kada se govori o subvencijama za pomoć privredi i ugostiteljima, rekao je Đokić.

Činjenica je da je kovid i dalje prisutan, pa je gradonačelnica pozvala sve građane starije od 45 godina da se vakcinišu. Nisu dobre brojke koje pokazuju broj zaraženih Nišlija od broja testiranih u tom gradu, ali jeste dobro to što se masovna imunizacija kreće u dobrom pravcu i da u ovom trenutku imamo više od 100.000 datih doza. Mera se pridržavaju uglavnom svi u Nišu, ne rade ugostiteljski objekti, rade cvećare, nesmetano rade i apoteke, prodavnice prehrambene robe, benzinske pumpe. Da li će one biti produžene zavisi odluke Kriznog štaba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Зашто је то дозвољено? На власти сте од 2012. г. , шта су радили ваши инспектори!?
    Нешто је труло у држави СРБИЈИ ( Данска је погрешно место, а и писац је погрешио и место и време)!!!!

  2. Ako su kafedžije u prekršaju, šta ima da razgovara sa njima, postoji zakon i postupaj po njemu. Što se tiče kafedžija, mislim da se najviše bune oni koji su najmanje kafedžije, tj. iznajmljuju svoje likale drugima za kiriju, ili dolaze u kafić da samo pokupe pazar i ništa drugo ne znaju da rade. A te lokale su im roditelji poklonili da nešto rade jer nemaju završenu ni osnovnu školu, da bi imali neku svoju zaradu da ne budu doživotno kod roditelja na kazan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com