Društvo

Radionice o toleranciji za mališane

Crveni krst u Nišu je organizovanjem radionica u kojima je učestvovalo oko 50 učenika Osnovne škole “Učitelj Tasa” obeležio Međunarodni dan tolerancije.

Radionice su deo programa “Promocije humanih vrednosti” koja ima za cilj da učenike osnovnih škola uči da razvijaju toleranciju po pitanju nacionalne pripadnosti, vere, stavova i načina života. Mališani koji su učestvovali u ovim radionicama već znaju nešto o toleranciji. Kažu da je to “kada slušamo i mišljenje drugih” ili “da slušamo drugove is a njima se družimo”, “ da prihvatamo savete drugih”. Tolerancija je “kada se ne svađamo sa drugima”, i “kada nije sve po našem već i po njihovom”, smatraju mališani.

“Na radinionicama su učili šta je tolerancija, kako prihvataju tuđe stavove, da vrednuju mišljenje drugog”, kaže Aleksandra Savić, organizator radionica. “Znaju da je tolerancija kada poštujemo druge bez obzira što se oni razlikuju od nas”.

Foto: V. P.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je Međunarodni dan tolerancije 1995. godine. To je dan koji sve na svetu podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Tolerancija predstavlja prihvatanje različitosti u najširem smislu i svest da svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje. To nije izraz slabosti, popustljivosti niti je negativna osobina.

Tolerantna osoba je ona koja se drži svojih uverenja, ali i prihvata činjenicu da i drugi imaju pravo na svoje mišljenje kao i pravo da bude ono što jeste. Tolerancija se mora učiti, kao što moramo naučiti i kako da sukobe mirno rešavamo jer su oni sastavni deo života svakoga od nas. Na taj način se gradi kultura mira.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com