Društvo

Radikalizacija: Bivši radnici krenuli u protestnu šetnju

Biviši radnici bivših insutrijskih giganata u Nišu, radikalizovali su proteste pokretanjem protestne šetnje. Kako kažu, godinama su protestovali ispred Gradske kuće, ali niko nije hteo da ih vidi i čuje. Država Srbija na osnovu neisplaćenih zarada, bivšim radnicima, a njih je 10 hiljada, duguje oko 4, 5 milijardi dinara.

Radiša Spasić, diplomirani hemičar je bivši radnik Elektronske industrije i kako kaže, protest zbog neisplaćenih zarada pokrenuo je još 2009. godine i za osam godina, problem  još nije rešen. On tvrdi da su u budžetu za 2014. godinu bila izdvojena sredstva za isplate, ali te pare radnici nikada nisu videli.

„Cele godine su nas zamajavali, razvlačili i  do današnjeg dana nas nisu isplatili“, kaže rezignirano Spasić.

Radnici su godinama imali okupljanje svakog petka u 10 sati ispred Gradske kuće, sa zahtevom da gradske vlasti reše problem tako što će im obezbediti pregovore sa relevantim predstavnicima Vlade Srbije.

„Do toga nije došlo, većina radnika je shvatila da ako budemo tamo, niko nas niti vidi, niti čuje. Doneli smo odluku da šetnjom obavestimo građane i da namerno smetamo vlastima da bi konačno rešili problem“, objasnio je Spasić.

U današnjoj protestnoj šetnji koja je krenula iz ulice 7. jula do Crvenog pevca i nazad do Gradske kuće Vožvodom ulicom bilo je jedva pedesetak radnika. Na pitanje Niških Vesti zašto je mali broj radnika u odnosu na broj onih kojima se duguju zarade, Spasić je odgovorio:

„U Nišu ima oko 10 hiljada radnika koji čekaju zaostale zarade. Jedan broj pokušava da „pocepa“ radnike, a budući da ljudi znaju da ima svađa, ne dolaze, da ne bi gubili vreme“.

Po njegovim rečima napravljen je kontakt sa radnicima iste sudbine iz preko 30 gradova širom Srbije, tako da je plan da se ubuduće protesti sinhronizuju.

Niškim radnicima, po Spasićevim rečima, država Srbija duguje 4,5 milijardi dinara, što je negde oko 10 procenata u odnosu na sva dugovanja radnicima širom Srbije.

„Mi idemo na sigurno. Ustavna žalba na osnovu presude iz Strazbura, to se po celoj Srbiji trenutno piše i ako država ostane gluva na sve ovo, dve trećine radnika će naplatiti svoje zarade preko sudova, najviše za godinu dana“, kazao je bivši hemičar EI.

On tvrdi da će to predstavljati ogroman udar na državni budžet.

„Želimo da upozorimo čelnike, da smo za dogovor. Te isplate mogu da idu na više rata, na više godina, da pomognemo jedni drugima. Ako budemo prinuđeni da idemo preko tužbi, budžet Srbije će pretrpeti ozbiljnu štetu,“ zaključio je Spasić, najavljujući da će i narednog petka organizovatu sličnu protestnu šetnju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com